Ν. Καραθανασόπουλος: Το ΚΚΕ στρατηγικός αντίπαλος της πολιτικής που εξυπηρετεί το σύστημα της βαρβαρότητας

Στην οικονομική πολιτική και της σημερινής κυβέρνησης που βάζει πλάτη στους επιχειρηματικούς ομίλους -και- με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, στάθηκε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ξεκινώντας την ομιλία του, σχολίασε την πρόταση της Νέας Αριστεράς που πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρόεδρο της ΑΑΔΕ Χρήστο Ράμμο, που έγινε «στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου» και αναρωτήθηκε «πόσο αριστερή μπορεί να είναι η άποψη ότι αυτός που υπηρετεί το θεσμό της Προεδρίας θα προστατεύσει αλλά και θα δώσει εγγυήσεις. Γιατί είναι ένας θεσμός που ανεξάρτητα επιλογής προσώπων, επικυρώνει το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Και μάλιστα αυτό το κάνανε και πρόεδροι που εκλέχθηκαν και με τις δικές σας ψήφους». Ενώ υπενθύμισε ότι «η στάση του ΚΚΕ είναι πεντακάθαρη. Θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση έρθει, γιατί θεωρούμε ότι ο θεσμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας είναι κατ’ εξοχήν αντιλαϊκός θεσμός» σημειώνοντας πως ο Χρ. Ράμμος κράτησε συγκεκριμένη στάση όσον αφορά τις υποκλοπές στο ΚΚΕ, θεωρώντας τις ανύπαρκτες!

Αναφερόμενος στη σημερινή παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, τόνισε πως βλέπουν συνεχώς να επιδεινώνεται η θέση τους αφού τα στοιχεία της Eurostat λένε ξεκάθαρα πως το 50% αυτών των οικογενειών διαβιούν στο όριο της φτώχειας. «Είναι ο ορισμός των θυμάτων της βάρβαρης επίθεσης που έχει εξαπολύσει αυτό το καπιταλιστικό σύστημα και οι κυβερνήσεις που το υπηρετούν με αποτέλεσμα η έννοια “συμπερίληψη” που τη χρησιμοποιείτε κατά κόρο να αποτελεί ένα άδειο πουκάμισο. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι με τον αγώνα πρέπει να δικαιωθούν τα αυτονόητα και δίκαια αιτήματα των ατόμων με αναπηρία και των χρονίως πασχόντων. Και στηρίζει αυτά τα αιτήματα, αυτούς τους αγώνες, παίρνει μέτρα όπως έκανε σήμερα με την κατάθεση πρότασης νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας των οικογενειών των ανθρώπων αυτών από τους πλειστηριασμούς» επεσήμανε.

Παράλληλα στηλίτευσε τη χθεσινή άρνηση του υφυπουργού Χρήστου Δήμα για απαλλαγή του φόρου των 47.800 ευρώ που επέβαλλε η κυβέρνηση στην πρωταθλήτρια ΑμεΑ από την Ελευσίνα Διονυσία, προκειμένου να επανακτήσει το σπίτι της ίδιας και της οικογένειάς της που πλειστηριάστηκε, τονίζοντας πως η κυβέρνηση επέρριψε «την ευθύνη στην ίδια την οικογένεια, γιατί δεν αξιοποίησε όλα τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Και τότε γιατί πανηγυρίζατε ως κυβέρνηση ότι η υπουργός, βρήκε τρόπο να αντιμετωπιστεί το ζήτημα μετά τους αγώνες, ενάντια στην κατάσχεση του σπιτιού της πρωταθλήτριας, με ειδικές ανάγκες από την Ελευσίνα. Πως λύσατε το πρόβλημα; Θεωρώντας αυτό το ποσό ως δωρεά και μάλιστα προς τρίτο για να το φορολογήσετε με 40% και να ζητάτε από την οικογένεια και την ίδια την πρωταθλήτρια να πληρώσει 47.000 φόρο; Γιατί δεν μπορείτε να κάνετε, λέει, εξαίρεση από τον νόμο.

Με το άρθρο 99 στο σημερινό νομοσχέδιο, τι κάνετε; Εξαίρεση από το νόμο δεν κάνετε; Για ποιον κάνετε όμως αυτή την εξαίρεση, από το συγκεκριμένο νόμο και από το ίδιο ποσοστό φορολόγησης 40%; Το κάνετε για τα νομικά πρόσωπα, τις νομικές οντότητες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα όταν υπάρχει παραίτηση από χρέη, τα οποία θεωρείται δωρεά. Και αυτή τη δωρεά προς τρίτους, εσείς την κάνετε αφορολόγητη. Και για να διαγράψετε το συγκεκριμένο φόρο στη συγκεκριμένη και μόνο περίπτωση, λέτε δεν μπορούμε να παραβούμε το νόμο. Αφού τους νόμους τους κάνετε όπως θέλετε, κουρελόχαρτα. Τους αλλάζετε και τους ανατρέπετε προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και για αυτή την περίπτωση που είναι ανθρώπινη, λέτε δεν μπορούμε; Μπορείτε και πρέπει και επιβάλλετε να προχωρήσετε άμεσα ως κυβέρνηση στη διαγραφή αυτού του χρέους των 47.000 ευρώ».

Σημείωσε ακόμα, μιλώντας για το νομοσχέδιο, πως 3,8 εκατομμύρια πολίτες οφείλουν 106 δισεκατομμύρια ευρώ με το 80% του συνόλου, δηλαδή πάνω από 3,1 εκατομμύρια να χρωστάει μόλις το 1,5% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή μέχρι 3.000 ευρώ. «Διαγράψτε το. Να απαλλάξετε 3,1 εκατομμύρια κόσμο από τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία» καθώς ο κόσμος χρωστά στην εφορία επειδή δεν μπορεί να πληρώσει και «εσείς τον οδηγήσατε σε αυτή την κατάσταση με τα φορολογικά σας μέτρα». Πρόσθεσε ότι και το σημερινό νομοσχέδιο «βρίθει φοροαπαλλαγών προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου» τη στιγμή που «μια σειρά άλλες μειώσεις που θέλετε να τις παρουσιάσετε ως φιλολαϊκές έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα». Και έφερε ως παραδείγματα τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, όπου «αναγκάζετε τον ιδιοκτήτη, να πέσει στα κοράκια των ασφαλιστικών εταιριών και να ασφαλίσει το σπίτι του για φυσικές καταστροφές, γιατί το αστικό κράτος δεν θα αποκαταστήσει τις ζημίες» όπως αντίστοιχα με τα ιδιωτικά ασφαλιστικά συμβόλαια για ανήλικα τέκνα αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που ουσιαστικά μειώνουν το συνολικό μισθό κατά 0,5%.

Αντίστοιχα για την φοροδιαφυγή, ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε πως η κυβέρνηση εστιάζει στους αυτοαπασχολούμενους αφήνοντας ορισμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών όπως μεγαλογιατροούς, μεγαλομηχανικούς να φοροδιαφεύγουν και «με αυτόν τον τρόπο τους απαλλάσσετε με ένα συμβολικό φόρο από τον έλεγχο». Δεν κάνετε ελέγχους όμως, «γιατί ακριβώς αυτούς θέλετε να τους απαλλάξετε από αυτά τα ποσά και κυνηγάτε τον μεροκαματιάρη, τον βιοπαλαιστή, να μην μπορεί να πάει ένα μεροκάματο στο σπίτι. Έχετε διαμορφώσει ένα καθεστώς φορολογικής ασυλίας για το μεγάλο κεφάλαιο».

Στάθηκε στη συζήτηση για τη «συμβολική» φορολόγηση κατά 5% των κερδών των τραπεζών. Συμβολικά, υπογράμμισε, γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ είχαν δώσει τεράστια κίνητρα και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους και στις τράπεζες. Και απαίτησε «να επιστρέψει άμεσα ο αναβαλλόμενος φόρος, να αυξηθούν οι φορολογικές συντελεστές για το σύνολο και χωρίς εξαιρέσεις των μονοπωλίων της χώρας μας, ανεξάρτητα κλάδου δραστηριότητας και βεβαίως να καταργηθούν όλες οι φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο» υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα την συνέχεια της πολιτικής που εφάρμοσε παλαιότερα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Γιατί ακριβώς με τις πολιτικές σας, δεν αμφισβητείτε τις στρατηγικές επιλογές. Και σε αυτές οι στρατηγικές επιλογές είναι η πολιτική υπηρέτησης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, της κερδοφορίας, οι πολιτικές επιλογές που στηρίζουν και υλοποιούν την αντιδραστική και ταξική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικανούς».

Ξεκαθάρισε ότι «σήμερα υπάρχει απάντηση στη συγκεκριμένη κατάσταση. Γιατί υπάρχει ένας στρατηγικός αντίπαλος απέναντι στην ασκούμενη πολιτική και σε αυτή που εξυπηρετεί το σύστημα της βαρβαρότητας. Και αυτός ο στρατηγικός αντίπαλος είναι το ΚΚΕ. Σε αυτόν τον δρόμο της στρατηγικής αντιπολίτευσης, καλούμε να βαδίσουν όλο και πιο πλατιά τα λαϊκά στρώματα, οικοδομώντας τη δική τους συμμαχία, για να ενισχύσουν το ρεύμα αμφισβήτησης και ανυπακοής της κυρίαρχης πολιτικής, της ΕΕ και της αστικής τάξης, για να έχουμε συνολικά βήματα μπροστά στην αντίσταση και στην συνολικότερη ανατροπή αυτής της κατάστασης».

Ακόμα, ο Ν. Καραθανασόπουλος μίλησε για τους θανάτους και τις καταστροφές από την βροχόπτωση, πόσο μάλιστα στη Ρόδο «στο νησί κορωνίδα, όπως το θεωρείτε, της τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Δωδεκανήσου, που αναδεικνύονται οι δύο όψεις του εχθρικού αστικού κράτους. Από τη μια μεριά μπορεί αυτό το κράτος να σηκώσει και να υπηρετήσει πεντάστερα ξενοδοχεία σε όλο το νησί και υποδομές που εξυπηρετούν την τουριστική οικονομική δραστηριότητα και από την άλλη μεριά αυτό το κράτος αισθάνεται δέος για να προστατεύσει το λαό από τις πλημμύρες, από τις φωτιές που ήταν πριν από δύο χρόνια στην ίδια περιοχή αλλά και από τους σεισμούς». Κι όμως το κράτος «είναι πολύ ικανό στο να υπηρετεί και να υλοποιεί τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, τις υποδομές που εξυπηρετούν τις επιχειρηματικές ανάγκες, τις υποδομές που στηρίζουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή. Και εσείς, όπως και οι προηγούμενοι, εφαρμόζετε κατά γράμμα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κόστους -οφέλους για τα έργα υποδομής, γι’ αυτό πετάτε στο καλάθι των αχρήστων τέτοια έργα που μπορεί να προστατεύσουν τον λαό απ’ τα φυσικά φαινόμενα».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...