Ν. Καραθανσόπουλος: Οι κυβερνήσεις κυνηγούν όσους δεν έχουν να πληρώσουν και αφήνουν στο απυρόβλητο το μεγάλο κεφάλαιο

Ο Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποσκοπεί στο να γίνει πιο αποτελεσματικό το κυνήγι που θα εξαπολυθεί ενάντια στους φτωχούς και εξαθλιωμένους, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όσο για τη διαπάλη ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σχολίασε ότι διεξάγεται ανάμεσα σε συνυπεύθυνους για την κατάσταση που βιώνει ο λαός, προσπαθώντας να καλλιεργήσουν ψευδαισθήσεις.

Όπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, η κωδικοποίηση αφορά στο φορολογικό σύστημα, το οποίο είναι βάρβαρο, άδικο και ταξικό, μιας και σύμφωνα με στοιχεία μόλις το 5-6% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από επιχειρηματικούς ομίλους, ενώ πάνω από 50% είναι από έμμεσους φόρους, τους πιο άδικους και αντιλαϊκούς φόρους, όπως τους χαρακτήρισε.

Την ίδια ώρα, είναι σκανδαλώδεις οι φοροαπαλλαγές κάθε μορφής προς το μεγάλο κεφάλαιο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εφοπλιστές, με τον Ν. Καραθανασόπουλο να θυμίζει ότι στην τελευταία συνταγματική αναθεώρηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αρνήθηκαν να καταργήσουν τα προκλητικά προνόμια των εφοπλιστών.  Κι αυτό γιατί συμφωνούν ότι τα μόνιμα υποζύγια θα είναι τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, όσον αφορά στης ληξιπρόθεσμες οφειλές, τα στοιχεία που παρέθεσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είναι εξίσου αποκαλυπτικά, μιας και το 86,5% του συνόλου όσων χρωστούν στην εφορία χρωστάει μόλις το 2,5%, δηλαδή μικροοφειλές, ενώ το 0,2% των οφειλετών χρωστάει το 78,6% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

«Πεδίο δόξης λαμπρό», είπε χαρακτηριστικά προς την κυβέρνηση ο Ν. Καραθανασόπουλος, καλώντας να εισπράξει από αυτούς. Από αυτούς δηλαδή που δεν πλήρωσαν φόρους γιατί έτσι έκαναν περιουσία, και όχι από όσους δεν έχουν να πληρώσουν, θυμίζοντας ότι έχουν υποστεί επίσης τσάκισμα εισοδημάτων, μισθών και συντάξεων.

«Κυνηγάτε τους πολλούς που χρωστάνε λίγα και αφήνετε στο απυρόβλητο αυτούς που έχουν και μπορούν να πληρώσουν», είπε, επισημαίνοντας ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν κρύψει τα περιουσιακά τους στοιχεία, με off shore, μετοχές κλπ.

Ακόμα, θύμισε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δημιουργήθηκε μηχανισμός όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η θέσπιση του ιδιώνυμου αδικήματος για την συμμετοχή σε κινητοποιήσεις σε βάρος πλειστηριασμών, αλλά και η μεταβίβαση ληξιπρόθεσμων οφειλών στα funds.

Αναφερόμενος στο «καυτό» ζήτημα της ακρίβειας, ξεκαθάρισε ότι είναι «παιδί του συστήματος» και πως δεν είναι τυχαίο ότι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο υπάρχει ακρίβεια που τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.

Τόνισε ακόμα ότι η ακρίβεια είναι αποτέλεσμα της οργάνωσης της οικονομικής δραστηριότητας προς όφελος της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι αποτέλεσμα της επεκτατικής πολιτικής που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της πράσινης μετάβασης που δημιούργησε πανάκριβο ενεργειακό μείγμα, της εξωστρέφειας του ελληνικού μοντέλου παραγωγής, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να είναι ακριβότερα ελληνικά προϊόντα από ό,τι στο εξωτερικό, στις ιδιωτικοποιήσεις που επέβαλαν όλες οι κυβερνήσεις σε μια σειρά τομείς, στους σφοδρούς ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο των πηγών, στον εμπορικό πόλεμο και την έμμεση φορολογία.

Η λύση, επισήμανε ο Ν. Καραθανασόπουλος, είναι να καταργηθεί ο ΦΠΑ και όλοι οι έμμεσοι φόροι και όχι η μείωσή τους, όπως λένε τα άλλα κόμματα, αποδεχόμενα την πολιτική της ΕΕ.

Κλείνοντας, κάλεσε τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να συγκρουστούν με τις αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα και να μην περιμένουν επίδοξους σωτήρες. Είπε ότι ο λαός πρέπει να γίνει πρωταγωνιστής των εξελίξεων, δίνοντας απάντηση αρχής γενομένης από την απεργία στις 9 Νοέμβρη, αλλά και να συμπορευτεί με το ΚΚΕ για ριζικές ανατροπές.

Το νομοσχέδιο έγινε αποδεκτό με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα άλλα κόμματα καταψήφισαν. .

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...