Ν. Παναγιωτόπουλος: Τι είπε για το ενδεχόμενο αποστολής S-300 και TOR-M1 στην Ουκρανία

Από τη Δευτέρα 02 έως την Παρασκευή 06 Νοεμβρίου 2020, πραγματοποιήθηκαν βολές αντιαεροπορικών συστημάτων στο Πεδίο Βολής Κρήτης από Μονάδες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και αξιολόγησης τους. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν βολές πιστοποίησης Κατευθυνομένων Βλημάτων (Κ/Β) TOR-M1 και OSA-AK καθώς και εκπαιδευτικές βολές Κ/Β ΗAWK, ASRAD και MANPAD (STINGER). (EUROKINISSI/ΓΕΕΘΑ)

Αποκαλυπτικός για την εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά σχέδια του ευρωατλαντικού άξονα, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ήταν ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας την Τετάρτη στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή (GSM) της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή.

Ο υπουργός αναφέρθηκε καταρχάς στο πρόσφατο ταξίδι του στο Κίεβο συνοδεύοντας την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις συναντήσεις του εκεί με τον Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι, και τον ομόλογό του, Ολ. Ρέζνικοφ, «όπου αυτό που ζητήθηκε, αυτό που ζητείται σε διαρκή βάση από τους Ουκρανούς και είναι απόλυτα αντιληπτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι η συνέχιση της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την αντεπίθεσή της με τελικό σκοπό την ανακατάληψη όλων των εδαφών».

Όσον αφορά την αποστολή αντιαεροπορικών συστημάτων σημείωσε ότι «η στρατιωτική αναμέτρηση κατά τους χειμερινούς μήνες, κυρίως θα εκδηλωθεί σε επίπεδο επιθέσεων από αέρα, είτε με drones είτε με πυραύλους και βέβαια αεράμυνας. Επομένως, η έμφαση όσον αφορά τα αιτήματα των Ουκρανών για αμυντική βοήθεια επικεντρώνεται πλέον στα συστήματα αεράμυνας».

Στην ουσία ο Υπουργός επιβεβαίωσε τις φήμες ότι εντός ευρωατλαντικού καταμερισμού, η ελληνική κυβέρνηση και άλλες κυβερνήσεις συζητούν με τους «συμμάχους» και αναζητούν να στείλουν τέτοια συστήματα στο Κίεβο, με κάποιες πρώτες πληροφορίες να εστιάζουν στα TOR-M1, ενώ αντικειμενικά η συζήτηση πιάνει και τους S-300.

Δείτε ακόμα...