Ν. Παπαναστάσης: Ανησυχητικές εξελίξεις υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ σε Λευκορωσία και Ελληνοτουρκικά

Η αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της «Ryanair» στο Μινσκ ήταν απαράδεκτη ενέργεια, αλλά δεν μπορεί να κρύψει το σχέδιο των ΗΠΑ και ΕΕ να παρέμβουν ωμά στα εσωτερικά της Λευκορωσίας. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας την Τρίτη στην τηλεόραση του «ΑΝΤ1», προσθέτοντας: «Δεν στηρίζουμε τον Λουκασένκο, αλλά μοναδικός υπεύθυνος για να επιλέξει το μέλλον του και να καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις είναι ο λαός της Λευκορωσίας χωρίς ξένες επεμβάσεις, που εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες όπως είδαμε στην Ουκρανία». 

«Αυτές οι δυνάμεις που σήμερα βγαίνουν στα κεραμίδια και παριστάνουν τους ευαίσθητους, είναι οι ίδιοι που έχουν διαμορφώσει ένα ολόκληρο θεσμικό πλαίσιο που, με επίκληση της τρομοκρατίας, προβλέπει τέτοιες πρακτικές, αυτές δηλαδή που καταδικάζουν», επισήμανε χαρακτηριστικά και ζήτησε να σταματήσει η σπέκουλα περί δημοκρατίας ή όχι, για τα γεγονότα στη Λευκορωσία.

Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση θέλει να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και κάνει πως …δεν ξέρει και δεν …θυμάται ανάλογα προηγούμενα περιστατικά των ΗΠΑ και της ΕΕ, όπως τα αεροσκάφη με τα οποία η CIA είχε απαγάγει κρατούμενους και για να ξεπεράσει τα δήθεν νομικά κωλύματα συνθηκών ανάκρισης, τους γύρναγε σε όλο τον κόσμο, ακόμα και στην Ελλάδα. Η ελληνική κυβέρνηση κάνει πως δεν θυμάται τη βίαιη προσγείωση του αεροσκάφους με τον Μοράλες στην Αυστρία, με προτροπή των ΗΠΑ, με την υποψία ότι μετέφερε μέσα τον Σνόουντεν. 

Η κυβέρνηση της ΝΔ πρωτοστατεί στο σχέδιο επέμβασης και αλλαγής καθεστώτος στη Λευκορωσία, υιοθετώντας όλα τα απαράδεκτα προσχήματα των ΗΠΑ και ΕΕ, συνεπικουρούμενη από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, σημείωσε ο Ν. Παπαναστάσης και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία πριμοδοτούνται νεοναζιστικές οργανώσεις, όπως το ζήσαμε και στην Ουκρανία.

Για τα Ελληνοτουρκικά

Όσον αφορά τα δημοσιεύματα που αναφέρουν πως ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας θα έρθει στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του Ν. Δένδια, ο Ν. Παπαναστάσης υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις αυτές προκαλούν ανησυχία ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, μέσα σε ένα περιβάλλον που εντείνονται οι προκλήσεις της Τουρκίας έναντι της χώρας μας και γίνονται υπό την ομπρέλα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ. Υπενθύμισε τις υποχωρήσεις της Ελλάδας που έχουν γίνει σε παλαιότερες Συνόδους Κορυφής όπως στη Μαδρίτη. 

«Δεν πρέπει να ξεκόψουμε αυτές τις εξελίξεις από τους ανταγωνισμούς που διεξάγονται στην περιοχή μας, από την τάση της Τουρκίας να πατάει σε δύο βάρκες και τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ΗΠΑ να θέλουν να την κρατήσουν στο δυτικό στρατόπεδο» επεσήμανε και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο αμερικανικό στρατόπεδο με ευθύνη και της σημερινής αλλά και της προηγούμενης κυβέρνησης», στο πλαίσιο της στήριξης των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην περιοχή. 

Δείτε ακόμα...