Ν. Παπαναστάσης: Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη η ένταξη Σουηδίας – Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη χαρακτήρισε την κύρωση του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, από την Ελληνική Βουλή, ο Νίκος Παπαναστάσης βουλευτής του ΚΚΕ παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που ξεκίνησε σήμερα, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

Οπως τόνισε, επικυρώνεται και από την Ελλάδα αυτό που ξεκίνησαν οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις σε Σουηδία και Φινλανδία, δηλαδή, η ενεργοποίηση των διαδικασιών ένταξης των κρατών τους στο ΝΑΤΟ, ανατρέποντας την από δεκαετιών πολιτική επιλογή όλων των προκατόχων τους, ομοϊδεατών και μη, περί μη ένταξης. «Είναι μάλιστα τόσο προοδευτικές αυτές οι κυβερνήσεις, που στον βωμό αυτό, αποφάσισαν ακόμα και να συνεργαστούν με την Τουρκία, προκειμένου να αποσπάσουν τη στήριξή της στο αίτημά τους για την έκδοση διωκόμενων απ’ αυτή δήθεν τρομοκρατών, αποδεικνύοντας έτσι έμπρακτα, πώς κατανοούν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Κατήγγειλε τις ευθύνες των αστικών κομμάτων που προσκυνούν το ΝΑΤΟ και ζητούν να ενισχυθεί όταν αυτός ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός είναι ταυτισμένος με πραξικοπήματα, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, έχει τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες για την κατοχή στην Κύπρο, το αιματοκύλισμα στη Γιουγκοσλαβία, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Ουκρανία, αναφέροντας «Αυτό είναι το ΝΑΤΟ που ενισχύετε όλοι σας σήμερα. Όποιες χώρες βομβαρδίστηκαν από το ΝΑΤΟ, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ε.Ε., παραμένουν σήμερα επίκεντρο ανταγωνισμών, αλλαγής συνόρων, προσφυγιάς», είπε.

Επισημαίνοντας ότι «το σχέδιο ΝΑΤΟ 2030 στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία και την Κίνα, η νατοϊκή θέση για το πρώτο πυρηνικό πλήγμα, προειδοποιούν για γενικευμένο πόλεμο, με θύματα τους λαούς, ανέφερε πως «ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιμπεριαλιστικούς πόλεμος, ένας πόλεμος στον οποίον αναμετρώνται ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, ένας πόλεμος που είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές, που διαρκεί έξι μήνες και ήδη έχει δημιουργήσει τεράστιες ανθρώπινες απώλειες, ασύλληπτου μεγέθους καταστροφές σε πλουτοπαραγωγικές πόρους και υποδομές και πλήττουν άμεσα τους λαούς της εμπόλεμης περιοχής, αλλά συνάμα έχουν οδυνηρό αντίκτυπο στο σύνολο των λαών της Ευρώπης και του ελληνικού και των υπολοίπων». 

Υπογράμμισε πως «η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ που καθορίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, προβλέπει την διεύρυνσή του εντάσσοντας σε αυτή τη φάση στις δομές του τη Φινλανδία και τη Σουηδία, κίνηση που ρίχνει λάδι στη φωτιά και «δημιουργεί έναν πρόσθετο παράγοντα για νέους κινδύνους, νέες συγκρούσεις. Τα φινλανδο-ρωσικά σύνορα, γίνονται σύνορα του ΝΑΤΟ. Ένα χερσαίο μέτωπο μήκους άνω των 1.300 χιλιομέτρων αρχίζει να υπερεξοπλίζεται. Αυτό δεν είναι άμυνα, είναι επίθεση. Δεκάδες στρατιωτικές βάσεις αρχίζουν και εμφανίζονται και στις δύο πλευρές αυτής της γραμμής. Ακόμη και εγκατάσταση ρωσικών πυρηνικών όπλων προβλέπεται. Αυτή είναι η επιθετική πολιτική του ΝΑΤΟ».

Επιπλέον, πρόσθεσε, η κίνηση αυτή, πολλαπλασιάζει -και με τη συνδρομή της Σουηδίας και της Φινλανδίας- τις υπάρχουσες ήδη νατοϊκές δυνάμεις στα ευρωρωσικά σύνορα, από μερικές δεκάδες χιλιάδες σε 300.000 στρατιώτες, με αντίστοιχη φυσικά ενίσχυση οπλικών συστημάτων και υποδομών που διαθέτουν, ενώ επιταχύνει δραματικά την κούρσα των εξοπλισμών ακόμη και σε στρατηγικής σημασίας όπλα και πυρηνικά.

Ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει αυτές τις επιλογές αντιπαλεύοντας ταυτόχρονα τη συνολική στρατηγική αυτού του επικίνδυνου οργανισμού, ενώ υπογράμμισε πως έχει καταρριφθεί πολλές φορές στο παρελθόν, ο ισχυρισμός ότι το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να διασφαλίσουν ή και να εγγυηθούν το απαραβίαστο της κυριαρχίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Υπογράμμισε πως οι περιβόητες συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας και συνδρομής που υπογράφει και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ, με τη Γαλλία, με το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες διαμορφώνουν ένα πλαίσιο μεγαλύτερης εμπλοκής της Ελλάδας σε ευρύτερα πεδία γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, που τροφοδοτούν τον ανταγωνισμό με την Τουρκία.  

Ο Ν. Παπαναστάσης κατήγγειλε ότι η πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της βαθύτερης εμπλοκής της χώρας στα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους, είναι επιθετική και όχι αμυντική, όπως ισχυρίζονται κατά καιρούς τα αστικά κόμματα που βρίσκονται στη διακυβέρνηση σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Όσο δυναμώνει αυτή η εμπλοκή τόσο πιο επιθετική γίνεται αυτή η χώρα. Η πραγματικότητα το δείχνει καθημερινά. Καταρρίπτονται, επίσης, οι μύθοι που προβάλλει η αστική ιδεολογία ότι δήθεν η ελληνική αστική τάξη είναι απλά αμυνόμενη, υπερασπιζόμενη μόνο τα σύνορά της και όχι επιθετική. Μα η ίδια η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, οι αυξημένες κρατικές δαπάνες για πολεμικές επιθετικές ενέργειες του ΝΑΤΟ, η συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, η εναέρια επιτήρηση συνόρων βαλκανικών κρατών, η συμμετοχή σε ασκήσεις στα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, η συμμετοχή σε πολεμικές περιπολίες στον Περσικό, η αποστολή συστοιχίες Patriott στη Σαουδική Αραβία, η νέα στρατιωτική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η πολιτική και κυρίως η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, η αποστολή δυνάμεων στο Μάλι της Αφρικής, η ετοιμότητα της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις γενικότερα στην περιοχή Σαχέλ, η χρησιμοποίηση των αμερικανικών βάσεων που βρίσκονται στην Ελλάδα για επιθετικές αποστολές, τι είναι; Τι είναι όλα αυτά, αν δεν είναι ξεκάθαρες οι επιθετικές κινήσεις; Πού είναι η άμυνα;». 

Αυτό το πλαίσιο σε συνδυασμό με τους νατοϊκούς σχεδιασμούς καθορίζει και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στον ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων των δύο χωρών στην προσπάθεια της καθεμιάς για γεωστρατηγική αναβάθμιση στην περιοχή.

Τέλος, κατήγγειλε όλα τα αστικά κόμματα και πρώτα από όλα τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ που ενιαία υιοθετούν απαρέγκλιτα την πολιτική της ενεργής εξωτερικής πολιτικής στο πλαίσιο, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ.

Καταλήγοντας υπογράμμισε πως το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τις δύο συμβάσεις καλώντας την εργατική τάξη, τις λαϊκές δυνάμεις, τους νέους και τις νέες να δυναμώσουν την πάλη τους πολύμορφα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο να αγωνιστούν για να μη χύσουν ο λαός και τα παιδιά του το αίμα τους για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, να μη δείξουν καμιά εμπιστοσύνη στις διάφορες αστικές κυβερνήσεις που εναλλάσσονται στην εξουσία, να καταδικάσουν μαζικά την επικίνδυνη πολιτική που εμπλέκει τον λαό σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις και πολέμους.

Απάντηση στην επιχείρηση διαστρέβλωσης της θέσης του ΚΚΕ από την κυβέρνηση

Σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης για την επιθετική πολιτική που εφαρμόζει, με τη συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας μας στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ αλλά και τους εξοπλισμούς που καλύπτουν τις ανάγκες του ιμπεριαλιστικού οργανισμού και όχι την άμυνα της χώρας, ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος επιχείρησε να διαστρεβλώσει τη θέση του ΚΚΕ ότι μιλά για αφοπλισμό ενώ δεν παρέλειψε να καταφύγει και σε αντικομμουνισμό. 

Πληρωμένη απάντηση πήρε από τον Νίκο Παπαναστάση ο οποίος σε παρέμβασή του επισήμανε ότι το ΚΚΕ ζητά οι εξοπλισμοί που τούς πληρώνει πανάκριβα ο Έλληνας εργαζόμενος, να υπερασπίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την κυριαρχία και μόνο, και όχι να στηρίζουν τα εγκληματικά σχέδια μιας λυκοσυμμαχίας, που όλες οι ελληνικές, μέχρι σήμερα, κυβερνήσεις έχουν δέσει αυτή τη δύσμοιρη χώρα». 

Η κυβέρνηση αφοπλίζει τη χώρα γιατί παραδίδει τα πάντα στο ΝΑΤΟ

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει πίσω τα λεγόμενα περί «αφοπλισμού» και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που αφοπλίζει τη χώρα, γιατί καταναλώνει όπλα, πυρομαχικά, τα πάντα, στις αποστολές του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Εμείς λοιπόν λέμε, πρώτον, ότι οι εξοπλισμοί δεν πρέπει να είναι μονομερείς και να ελέγχονται. Γιατί ελέγχονται από την LOCKHEED, ελέγχονται από την DASO, ελέγχονται από παντού, τα ξέρετε αυτά. Σύγχρονη τεχνολογία είναι. Πρέπει να είναι από διαφορετικές πηγές πάντα, γιατί σου κάνουν εκβιασμό και στα ανταλλακτικά και σε μια σειρά άλλα πράγματα, σε μια περίπτωση κρίσης, που εσείς εδώ που υμνείτε το ΝΑΤΟ, ο κίνδυνος είναι εξ ανατολών, από χώρα – μέλους του ΝΑΤΟ. Και αυτές τις κουβέντες για αφοπλισμό, να τις πάρετε πίσω. Το να έχεις μια διαφορετική άποψη, τι όπλα και από πού θα παίρνεις και ότι αποκλειστικός ρόλος των όπλων πρέπει να είναι η υπεράσπιση των συνόρων, της κυριαρχίας κ.λπ., αυτό δεν είναι αφοπλισμός. Αυτό είναι μια πρόταση και πολιτική και πρακτική. Γι’ αυτό να το πάρετε πίσω αυτό». 

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...