Ν. Παπαναστάσης: Η κυβέρνηση γίνεται μέρος του προβλήματος με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Νίκος Παπαναστάσης

Η Ουκρανία αποτελεί το πεδίο που υλοποιείται η διαμάχη μεταξύ ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ από την μια και Ρωσίας από την άλλη, τόνισε ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε εκπομπή του «Open». 

Σχετικά με τους όρους της Ρωσίας για να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τους οποίους διατύπωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Νίκος Παπαναστάσης σημείωσε ότι  το ΚΚΕ στηρίζει οποιαδήποτε εξέλιξη συντείνει στην απάλυνση της βιαιότητας αυτού του πολέμου στον Ουκρανικό λαό, αλλά και στον Ρωσικό και τους άλλους λαούς της περιοχής, είτε αυτό είναι με κατάπαυση των εχθροπραξιών έστω και προσωρινά είτε με κάποια επίπεδα συνομιλιών τα οποία δρομολογούνται και βρίσκονται σε εξέλιξη. Δεν είμαι συνέχισε, ιδιαίτερα αισιόδοξος με τις εξελίξεις αυτές και τις εξαγγελίες γιατί τα κύρια αντιμαχόμενα μέρη είναι οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από την μια πλευρά και η Ρωσία από την άλλη. Η Ουκρανία είναι ουσιαστικά το πεδίο που υλοποιείται αυτή η διαμάχη και βέβαια όταν φθάνουν αυτές οι σχέσεις, η αντιπαλότητα, οι ανταγωνισμοί στο επίπεδο του να ξεπερνούν κάθε διπλωματική επικοινωνία και μετατρέπονται σε πόλεμο, φυσικά και είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

Εμάς αυτό που μας ενδιαφέρει, πρόσθεσε ο Ν. Παπαναστάσης, είναι να δημιουργηθούν οι συνθήκες μόνιμης ειρήνης στην περιοχή και αυτές οι συνθήκες δυστυχώς όσο υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές πραγματικά δεν υπάρχουν οι ελπίδες για μόνιμη ειρήνευση σ’ αυτή την περιοχή, καθώς βλέπουμε συνεχώς να συγκεντρώνονται δυνάμεις.

Ασκούμε, υπογράμμισε, δριμεία κριτική και στην Ελληνική κυβέρνηση για το ότι γίνεται μέρος του προβλήματος με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αντί να στείλει τρόφιμα, κουβέρτες και φάρμακα. Για το ότι η Ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να στείλει όπλα είναι πράγματι πάρα πολύ επικίνδυνο.

Για την διαμεσολάβηση της Τουρκίας, ο Ν. Παπαναστάσης επεσήμανε ότι η Τουρκία επιθυμεί να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή. Το ερώτημα, συνέχισε, είναι αν ο ρόλος αυτός της Τουρκίας στην διαμεσολάβηση κινείται στην κατεύθυνση της ειρήνευσης αυτών των πλευρών, ή αν η Τουρκία επιθυμεί να τονίσει την παρουσία της, βάζοντας σ’ ένα μικρότερο επίπεδο παράγοντα του ρόλου της ως μια περιφερειακή δύναμη. Δεν περιμένουμε λοιπόν ένα ρόλο πραγματικής ειρήνευσης από την πλευρά της Τουρκίας, γιατί τους όρους αυτής της ειρήνευσης φυσικά θα τους βάλει το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, πάντοτε με γνώμονα τον ανταγωνισμό που έχουν με την Ρωσία αλλά και με την Κίνα σ’ ένα άλλο ευρύτερο επίπεδο. Δεν πιστεύουμε λοιπόν ότι και αυτή η κίνηση της Τουρκίας κινείται σ’ ένα επίπεδο που θα εξομαλύνει, θα βελτιώσει τις συνθήκες που ζουν αυτή τη στιγμή από τις συνέπειες του πολέμου ο λαός της Ουκρανίας.

Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις της Μ. Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, για την χώρα μας, ο Ν. Παπαναστάσης τόνισε ότι αυτές επιβεβαιώνουν αυτό για το οποίο το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει εδώ και πολλά χρόνια, δηλαδή για το που οδηγεί η πολιτική της εμπλοκής στην συμμαχία του ΝΑΤΟ αλλά και του τι κινδύνους δημιουργεί αυτό για τον Ελληνικό λαό.

Συνεχίζοντας ο Ν. Παπαναστάσης σημείωσε ότι τέτοιες δηλώσεις από Ρώσους αξιωματούχους έχουν υπάρξει εδώ και πολύ καιρό. Είναι προειδοποιήσεις για το πως μπορεί να στοχοποιηθούν σημεία εντός του Ελληνικού εδάφους που αξιοποιούνται από Αμερικανονατοϊκές δυνάμεις προκειμένου να περικυκλωθεί και να ασκηθούν πιέσεις στην Ρωσία. Εμείς λοιπόν λέμε, επεσήμανε, ότι οι επιλογές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων δημιουργούν προϋποθέσεις έτσι ώστε ο λαός μας να γίνει στόχος αντιποίνων από πλευράς της Ρωσίας εν προκειμένω γιατί αμερικάνικη βάση έχει γίνει όλη η Ελλάδα, σε περίπτωση που δούμε να κλιμακώνεται οι επιχειρήσεις. Αυτό το θεωρούμε εξαιρετικά επικίνδυνη εξέλιξη, κατέληξε ο Ν. Παπαναστάσης.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...