Μέτρα στήριξης των οπλιτών που επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες μετά από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ

Μετά από συγκεκριμένη απαίτηση του ΚΚΕ που είχε καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση η κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα βοήθειας και ενίσχυσης των οπλιτών θητείας που επλήγησαν από τις τελευταίες πυρκαγιές και πλημμύρες.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής του Κόμματος, Νίκος Παπαναστάσης αφού αναφέρθηκε στην επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να προστατέψει το λαό και τα καταστροφικά αποτελέσματα που είδαμε στη Θεσσαλία, ζήτησε απ’ τον υπουργό:

  • Να δοθεί εκτάκτως άδεια, επιπλέον της κανονικής, ή αναβολή θητείας, και να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας τη δωρεάν μετακίνησή τους προς τον τόπο κατοικίας τους.
  • Να δοθεί κατ’ εξαίρεση μετάθεση σε πλησιέστερη μονάδα στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
  • Να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όλο το υπόλοιπο διάστημα της θητείας σε όσους επλήγησαν από πυρκαγιές και πλημμύρες”.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, αφού σε όλη την πρωτολογία του επανέλαβε το γνωστό κυβερνητικό αφήγημα περί κακοκαιρίας άνευ προηγούμενου, για τις «7 Περιφερειακές Ενότητες σε κατάσταση ανάγκης», αλλά και την καραμέλα της «αναβαθμισμένης πολιτικής προστασίας», στη δευτερολογία του αναφέρθηκε σε μέτρα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε:

  • 3 μέρες άδεια ανά δίμηνο στους οπλίτες που έχουν ατομική, πατρική ή οικογενειακή κατοικία στην περιοχή,
  • προσωπική άδεια μέχρι 10 μέρες σε όσους έχουν σημαντικό πρόβλημα και
  • Ακόμη 5 ημέρες άδεια στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό από Έβρο και Θεσσαλία

Επίσης αναφέρθηκε σε δυνατότητα υποβολής ειδικής αναφοράς που θα τεκμηριώνονται οι λόγοι μετάθεσης, ενώ πρόσθεσε ότι οι οπλίτες της επόμενης ΕΣΣΟ από Θεσσαλία θα πάνε σε κοντινές μονάδες.

Τέλος, σχετικά με την οικονομική ενίσχυση, ανέφερε ότι στην πλατφόρμα της κυβέρνησης υπάρχουν μέτρα και για οπλίτες θητείας.

Στη δευτερολογία του ο Ν. Παπαναστάσης, απαντώντας στον υφυπουργό, στηλίτευσε την απουσία του κράτους και των φορέων του που θα έπρεπε να συνδράμουν. Επίσης σχολίασε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καθώς σε άλλες περιπτώσεις το κράτος είναι γρήγορο και αποτελεσματικό, άρα πρόκειται για πολιτική επιλογή.

Κλείνοντας κάλεσε την κυβέρνηση να ελεγχθεί η ασφάλεια σε στρατώνες όπως στο Στεφανοβίκειο και τη Νέα Αγχίαλο, καθώς από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Δείτε ακόμα...