Να αναγνωριστούν εξ’ ολοκλήρου τα «διπλά εξάμηνα» στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων απαίτησε από την κυβέρνηση ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης.
Ο Ν. Παπαναστάσης, πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε τον Γολγοθά που αντιμετωπίζουν και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων εδώ και χρόνια εξαιτίας της πρωτοφανούς επίθεσης και των βίαιων αλλαγών στα ελληνικά συνταξιοδοτικά συστήματα, με πρόσχημα την οικονομική κρίση και τη δήθεν «διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος».
Ειδική αναφορά έκανε στον νόμο 3865/2010 του ΠΑΣΟΚ, που διατήρησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, και σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται, μεταξύ άλλων ότι οι στρατιωτικοί, που κατατάσσονται από 1 Γενάρη 2011 και εφεξής, να υπάγονται αυτοδίκαια στον κλάδο κύριας σύνταξης του πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (και νυν e-ΕΦΚΑ). Συνέχισε, λέγοντας, ότι η υπαγωγή αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη μη πρόβλεψη προσμέτρησης του συνόλου των «διπλών εξαμήνων» στους δικαιούχους των σχετικών κατηγοριών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ανέφερε πως διευκρινίστηκε στους ενδιαφερόμενους τόσο ότι θα πρέπει να καλύψουν το ηλικιακό όριο των 62 ετών ή τα 40 χρόνια εργάσιμου βίου, σύμφωνα πάντα με τις συνταξιοδοτικές διατάξεις του e-ΕΦΚΑ, για να συνταξιοδοτηθούν, όσο και ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για «διπλά εξάμηνα» και συνταξιοδότηση με 25 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας καθώς και δήλωση πλήρους άγνοιας, για το τι ισχύει για τα «διπλά εξάμηνα», τις αντίστοιχες κρατήσεις που υφίστανται, αλλά κι αν όλα αυτά θα προσμετρηθούν στην τελική σύνταξη ή θα υπάρξει απώλεια των χρημάτων που καταβάλλουν κάθε μήνα.
Ο Ν. Παπαναστάσης στάθηκε στο γεγονός ότι καμία υπηρεσία δεν «μπαίνει στον κόπο» να απαντήσει στους στρατιωτικούς τι ισχύει ακριβώς για θέματα που αφορούν την ανταπόδοση στις συντάξεις τους των σημαντικών εισφορών που καταβάλλουν κάθε μήνα για την αναγνώριση των «διπλών εξαμήνων» τους, αφού ο e-ΕΦΚΑ φέρεται να μην έχει αντίστοιχο κωδικό εισφορών. Ως εκ τούτου, κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, προκειμένου να υπάρξει αναγνώριση των «διπλών εξαμήνων» για όσους κατατάχθηκαν μετά την 1 Γενάρη 2011, πλήρης συνταξιοδότηση με 25 έτη πραγματικής υπηρεσίας και δυνατότητα αναγνώρισης όλων των εξαμήνων στο σύνολό τους, όσων υπηρετούν σε υπηρεσίες που δικαιολογούν «διπλά εξάμηνα».
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Παναγιώτης Τσακλόγλου καταρχάς έσπευσε να δικαιολογήσει τις «μεταρρυθμίσεις» του συνταξιοδοτικού συστήματος, λέγοντας -και αυτός- ότι έγιναν για την ανάγκη εξυπηρέτησης της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ύστερα, η απάντησή του ουσιαστικά περιορίστηκε σε μια αέναη παρουσίαση νομολογιών, σύμφωνα με τις οποίες, μεταξύ άλλων, οι εν λόγω ασφαλισμένοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν οποιαδήποτε υπηρεσία τους στο διπλάσιο.
Πρόσθεσε ότι -τάχα- επειδή η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, «προχώρησε σε ευεργετική τροποποίηση των διατάξεων που αφορούν τους ένστολους» και πως έχει ληφθεί μέριμνα στην εξομοίωση σχετικά με την αναγνώριση του διπλάσιου χρόνου. Μίλησε, δηλαδή, για ζητήματα που είναι ήδη γνωστά στους ενδιαφερόμενους, πετώντας την μπάλα στην εξέδρα, ακόμα και αν δεν το παραδέχθηκε.
Γι’ αυτό ακριβώς εγκάλεσε την κυβέρνηση ο Ν. Παπαναστάσης, στη δευτερολογία του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε το ΚΚΕ, αλλά ούτε και οι ενδιαφερόμενοι έλαβαν τελικά κάποια απάντηση στην Ερώτηση που τέθηκε.
Συνεπώς και απευθυνόμενος προς στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, τους κάλεσε με τον αγώνα τους να διεκδικήσουν την αναγνώριση του συνόλου των «διπλών εξαμήνων» και της προσμέτρησης στο συνολικό χρόνο των συντάξιμών τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση, να λάβει μέτρα.