Τον αντιδραστικό χαρακτήρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την αναδιοργάνωση της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας ανέδειξε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας σε σχετική συζήτηση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.
Όπως είπε, πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο επιδιώκει την ενδυνάμωση του κατασταλτικού ρόλου της αστυνομίας και των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών γενικότερα, ενώ ανταποκρίνεται στην προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την ενίσχυση της καταστολής στα κράτη-μέλη της και την επιθετική στρατηγική της απέναντι στην εργατική τάξη και τις λαϊκές ελευθερίες. Σημείωσε, μάλιστα, πως στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και το σκεπτικό της Λευκής Βίβλου για την «Ασφάλεια στον 21ο αιώνα», στην οποία ο λαός αντιμετωπίζεται ως «εσωτερικός εχθρός», δεδομένης και της αποκαλυπτικής αναφοράς πως «οι μηχανισμοί καταστολής θα δράσουν σε εποχές αύξησης των κοινωνικών εντάσεων».
Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με τη διεύρυνση του κατασταλτικού πλέγματος θωρακίζει την κερδοφορία του κεφαλαίου, φέρνοντας μια σειρά από παραδείγματα, μεταξύ άλλων, το νομοθετικό πλαίσιο που χτυπά το δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δράση και τους τρομονόμους, τους νόμους για τις διαδηλώσεις, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το ηλεκτρονικό και ψηφιακό «φακέλωμα», αλλά και τη δημιουργία μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας συνδεδεμένου με τις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Σημείωσε, επίσης, πως σε περίοδο εμπλοκής της ελληνικής αστικής τάξης σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ανάγκης γρήγορης στροφής της ευρωπαϊκής οικονομίας σε πολεμική, η κυβέρνηση θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της «την άμεση ενίσχυση κατασταλτικών μηχανισμών για τη βίαιη ενσωμάτωση των εργαζομένων στη νέα κανονικότητα».
Όσο σαπίζει ο καπιταλισμός και γίνεται πιο αποτρόπαιο το πρόσωπό του, τόσο θα αυξάνονται οι κατασταλτικοί νόμοι, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ είπε, επιπλέον, πως σε μια περίοδο που η αστική τάξη νιώθει «τους τριγμούς του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος», το νομοσχέδιο έρχεται να υπηρετήσει την ανάγκη της να θωρακίσει και να διευρύνει την κυριαρχία της. Ανέφερε μια σειρά παραδείγματα που επιβεβαιώνουν αυτόν τον ρόλο, όπως κήρυξη απεργιών ως παράνομων, διώξεις συνδικαλιστών, προληπτικοί έλεγχοι, εξακριβώσεις στοιχείων, προσαγωγές, συλλήψεις κλπ. Ωστόσο, επισήμανε πως ο λαός έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τον ρόλο των κατασταλτικών μηχανισμών του αστικού κράτους «ως ασπίδα για την υπεράσπιση του καπιταλιστικού κέρδους».
Ειδική αναφορά έκανε και στην καταστολή που υφίστανται μετανάστες και πρόσφυγες-θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και πολιτικών, στην υπόθεση των υποκλοπών, η οποία, όπως είπε, κατέδειξε «πως η κατεύθυνση του διαρκούς ελέγχου και της καταστολής είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης», αλλά και στο όργιο καταστολής που εκτυλίχθηκε στην απεργιακή συγκέντρωση στις 28/2 και στα συλλαλητήρια των επόμενων ημερών και στις αποκαλύψεις για τη συνεργασία ειδικών αστυνομικών δυνάμεων με παρακρατικούς μηχανισμούς. Ο Ν. Παπαναστάσης σχολίασε σχετικά πως οι απαντήσεις που έδωσε η κυβέρνηση «δεν πείθουν πλέον κανέναν και προκαλούν το κοινωνικό αίσθημα».
«Οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την ανατροπή των αντιλαϊκών πολιτικών», υπογράμμισε την ίδια στιγμή, συμπληρώνοντας πως για αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση στοχεύει σε μία ήπια ενσωμάτωση και μείωση της αμφισβήτησης και στον τομέα της καταστολής μέσα από επί μέρους ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο, όπως για την «τρομοκρατία και βίαιη ριζοσπαστικόποιηση» και την παραβατικότητα ανηλίκων.
«Η αστυνομία ούτε αλλάζει, ούτε μετασχηματίζεται», δήλωσε εμφατικά ο Ν. Παπαναστάσης, καταγγέλλοντας πως αυτό αποσιωπάται σκόπιμα, ώστε να αποπροσανατολίζεται ο λαός, και διευκρινίζοντας ότι η αστυνομία, ως μηχανισμός του κράτους, δεν μπορεί να απαλλαχθεί από τον κατασταλτικό της χαρακτήρα.
Κάλεσε τον λαό να αγωνιστεί ώστε να καταργηθούν άμεσα το αστυνομικό κατασταλτικό πλαίσιο, οι ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις, να καταστραφούν τα κατασταλτικά μέσα, να σταματήσει η αστυνόμευση στις διαδηλώσεις και να απαγορευθεί η οπλοφορία κάθε είδους σε αυτές.
Απευθυνόμενος στους ίδιους τους αστυνομικούς, υπογράμμισε ότι η μόνη αποστολή τους είναι η αντιμετώπιση του εγκλήματος και χρέος τους η προστασία των λαϊκών δικαιωμάτων, καλώντας τους να αρνούνται να χτυπήσουν τον λαό, ο οποίος, όπως επισήμανε, τέλος, «δεν είναι εγκληματίας».