Ν. Παπαναστάσης: Σε βάρος των εργαζομένων η συμφωνία εμπορίου ΕΕ – Κολομβίας και Περού

Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του ΚΚΕ
Ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α και βουλευτής του ΚΚΕ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στην κύρωση της Συμφωνίας Εμπορίου μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών-μελών της αφενός και της Κολομβίας και του Περού αφετέρου, για να ληφθεί υπόψη η προσχώρηση του Ισημερινού, εξέφρασε ο Νίκος Παπαναστάσης, βουλευτής του ΚΚΕ.

Τόνισε πως πρόκειται για καπιταλιστικές συμφωνίες που διαμορφώνουν ελεύθερες ζώνες εμπορίου, για να ενισχύσουν τη θέση, αλλά και τη διείσδυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων στη Λατινική Αμερική, έναντι των ανταγωνιστών τους από τις ΗΠΑ, Κίνα και Βραζιλία με βάση και τις ιδιαιτερότητες της εποχής, όπως η καπιταλιστική κρίση και η όξυνση των αντιθέσεών τους, των οποίων τα απόνερα ζούμε και στον γεωπολιτικό μας περίγυρο. 

Πρόσθεσε πως ήδη οι ΗΠΑ έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με το Περού, όπου με πρόσχημα την καταπολέμηση του εμπορίου των ναρκωτικών κλιμακώνουν την πολιτική παρέμβαση στη χώρα, με στόχο το τσάκισμα του λαϊκού κινήματος. 

Τονίζοντας ότι αυτές οι συμφωνίες είναι σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων επισήμανε την ανάγκη της αποδυνάμωσης του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και της έντασης της πάλης για αποδέσμευση από την ΕΕ, για μία ανάπτυξη χωρίς μονοπώλια και εκμεταλλευτές. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...