Με αναφορά στη σημερινή Διεθνή Μέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση συμφωνιών συνεργασίας τον τομέα της Πολιτικής Προστασίας με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο Ν. Παπαναστάσης χαιρέτισε τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό που γίνονται σε όλο τον κόσμο και πρόσθεσε ότι η σημερινή μέρα σημαδεύεται από την εγκληματική επίθεση του Ισραήλ που έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 Παλαιστινίους, ανάμεσά τους 6.000 παιδιά, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα 7.000 αγνοούμενοι θαμμένοι κάτω από τα συντρίμμια των βομβαρδισμών του κράτους του Ισραήλ.
Ξεκαθάρισε ότι η προσωρινή και εύθραυστη εκεχειρία δεν σκεπάζει το έγκλημα, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ εκφράζει αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων, καταγγέλλοντας παράλληλα τις «πλάτες» ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και ελληνικής κυβέρνησης στο κράτος του Ισραήλ που εντείνει την επιθετικότητά του σε βάρος του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τον ελληνικό λαό να παραμερίσει την βρώμικη ισραηλινή προπαγάνδα και να εκφράσει πιο δυνατά την αλληλεγγύη του, για τερματισμό της κατοχής, δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για επιστροφή όλων των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους και για απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές.
Σχετικά με τις συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε ότι η Ελλάδα δοκιμάζεται διαρκώς τελευταία από φυσικές καταστροφές, θυμίζοντας τις πυρκαγιές του καλοκαιριού ακόμα και σε τουριστικά νησιά και σε περιοχές στρατιωτικής σημασίας.
Όπως είπε ο Ν. Παπαναστάσης, κανονικά τέτοια φαινόμενα θα συνεπάγονταν απόκτηση σχετικής εμπειρίας για την αντιμετώπιση και πρόληψη, ωστόσο η κυβέρνηση φορτώνει τις ευθύνες στον «στρατηγό άνεμο» και την κλιματική αλλαγή, ενώ θα μπορούσε να σχεδιαστεί ολοκληρωμένη αντιπυρική προστασία. Αντίθετα, διατηρείται για παράδειγμα η υποστελέχωση των Δασικών Υπηρεσιών.
Αντίστοιχη εμπειρία δίνει και η πρόσφατη πλημμύρα στη Θεσσαλία, όπου ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Μάλιστα επισήμανε ότι η καταστροφή φέρει τη σφραγίδα των κυβερνήσεων, των τοπικών αρχών και της ΕΕ που με την πολιτική τους αντιμετωπίζουν την αντιπλημμυρική προστασία ως κόστος.
Ο Ν. Παπαναστάσης έθεσε ακόμα μια παράμετρο, σημειώνοντας ότι σε όλες τις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ τίθεται το ζήτημα προστασίας κρίσιμων υποδομών, δείχνοντας ότι η λυκοσυμμαχία ενδιαφέρεται για την πολιτική προστασία και τη διαχείριση υποδομών των κρατών-μελών του.
Κλείνοντας, ανέφερε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών» στη συμφωνία συνεργασίας για τον τομέα της πρόληψης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών και υπερψηφίζει τη συμφωνία για την ανοικοδόμηση του Πυροσβεστικού Σταθμού Επταγωνίας της Κύπρου, τον εξοπλισμό του και την προμήθεια δύο πυροσβεστικών οχημάτων σε αυτόν.