Ν. Παπαναστάσης: Τοποθέτηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο στη Σούδα

Παπαναστάσης Νίκος
Φώτο αρχείου / Νίκος Παπαναστάσης βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ / Πηγή: EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, επισκέπτεται σήμερα, το αμερικανικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «USS Dwight Eisenhower». Το επισκέπτεται ενώ βρίσκεται ελλιμενισμένο επί ελληνικού εδάφους, στις ειδικές λιμενικές εγκαταστάσεις της Αμερικανικής επιθετικής αεροναυτικής βάσης της Σούδας.

Με την κίνηση του αυτή, ευτελίζει και καταρρακώνει σκόπιμα και προκλητικά τα  δικαιώματα των λαών της περιοχής, το δικαίωμά τους να προδιαγράψουν οι ίδιοι τα κριτήρια που θα καθορίσουν το μέλλον τους κι όχι οι ιμπεριαλιστές που μοναδικό τους κριτήριο είναι η αύξηση των κερδών των μονοπωλίων που εκπροσωπούν. 

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Μητσοτάκη στο αεροπλανοφόρο, αποτελεί μια κατ’ εξοχήν προκλητική για το λαό πράξη , αναγνώρισης των πεπραγμένων συνολικά της αμερικάνικης ιμπεριαλιστικής πολιτικής μέχρι σήμερα, αλλά και μήνυμα συμπόρευσης της ελληνικής αστικής τάξης, στις Αμερικανο – Νατοϊκές μελλοντικές της επιδιώξεις.

Η επιλογή αυτού του αεροπλανοφόρου για την πρωθυπουργική φιέστα δεν είναι τυχαία. Το μήνυμα στήριξης της αμερικανο – νατοϊκής πολιτικής που στέλνει, αποκτά ιδιαίτερη σημειολογική βαρύτητα, ανάλογη του μεγέθους των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, στα οποία αυτό το πλοίο έχει πάρει μέρος, απ’ το 1977 που καθελκύστηκε, μέχρι σήμερα. Οι νεκροί, οι τραυματίες και οι ξεριζωμένοι, απ’ τους βομβαρδισμούς των πολεμικών αεροσκαφών του του σε διάφορες επεμβάσεις, είναι χιλιάδες. Έχει συμμετάσχει σε αποστολές όπως: παροχή προστασίας στο κράτος δολοφόνο του Ισραήλ,  επεμβάσεις στο Λίβανο, στον Περσικό Κόλπο, στον Ινδικό Ωκεανό, επιθέσεις κατά της Λιβύης του Μουαμάρ Καντάφι, στήριξη στη διαμάχη το 1983  μεταξύ Λιβύης, Αιγύπτου, Τσαντ και Σουδάν,  αποκλεισμό του Ιράκ στη διάρκεια των αμερικανικών επεμβάσεων, συμμετοχή στο πραξικοπήματα στην Αϊτή το 1994,  αλλά βάση εξαπόλυσης αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον του λαού της Συρίας. 

Επιπλέον, η κυβερνητική εντολή για ένταξη ενός ιδιαίτερα σημαντικού πλοίου του ελληνικού πολεμικού στόλου όπως η φρεγάτα ΨΑΡΑ, στην επιχειρησιακή ακολουθία ασφάλειας του «USS Dwight Eisenhower», διαμορφώνει συνθήκες απροκάλυπτης και άμεσης εμπλοκής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις στρατιωτικές αντιδράσεις απέναντι στον ελληνικό λαό, των εν δυνάμει αντιπάλων τους.  

Η επιλογή της κυβέρνησης, για τη μετατροπή μιας βασικής Μονάδας προάσπισης της ελληνικής εδαφικής και θαλάσσιας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, όπως είναι η φρεγάτα ΨΑΡΑ, σε «κυρία επί των τιμών» του αμερικανικού αεροπλανοφόρου, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κορύφωσης της τουρκικής επιθετικότητας και των κινδύνων που απορρέουν απ’ αυτήν, δεν αποτελεί τιμή όπως θέλει η κυβέρνηση να το παρουσιάσει.

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις, η στάση των άλλων αστικών πολιτικών κομμάτων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και των μικρότερων, είτε κυβερνούσαν είτε βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, κινούνται στην καθαρή επιλογή στήριξης και προώθησης των αμερικανο – νατοϊκών συμφερόντων. 

Οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο Λαός μας, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (μόνιμοι και στρατευμένοι) να βγάλουν συμπεράσματα.

Η μόνη πραγματικά ασφαλής λύση για τον ελληνικό λαό και τους λαούς της περιοχής, για δημιουργία πραγματικά συνθηκών ειρήνης και ανάπτυξης, είναι η πρόταση του ΚΚΕ, για ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ από κάθε ιμπεριαλιστική λυκοσσυμμαχία, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Να κλείσει η Σούδα και όλες οι βάσεις του θανάτου στη χώρα μας.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...