Ν. Τζανετής: Κάθε χώρος δουλειάς να γίνει κάστρο αγώνα για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη

Στο συλλαλητήριο των Συνδικάτων στην πλατεία ΧΑΝΘ στο πλαίσιο της ΔΕΘ χαιρέτησε ο Νίκος Τζανετής πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΜΛΑ).

Ο Ν. Τζανετής σημείωσε:

«Χαιρετίζω τη μαζική συμμετοχή των εργαζόμενων, του λαού της Θεσσαλονίκης στη σημερινή συγκέντρωση των Συνδικάτων. Σήμερα και από δω δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν θα δεχτούμε οι εργαζόμενοι να ζούμε μέσα στη φτώχεια, την ανεργία, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας μας, χωρίς εργασιακά δικαιώματα, όπως θέλουν να μας επιβάλλουν η κυβέρνηση και η μεγαλοεργοδοσία. Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα φτιάχνουν και ψηφίζουν τον έναν αντεργατικό νόμο μετά τον άλλον, γεμίζοντας συνεχώς με επιπλέον όπλα τη φαρέτρα των εργοδοτών για να τσακίσουν και αυτοί με τη σειρά τους ό,τι εργασιακό δικαίωμα μας έχει απομείνει. Με τελευταίο απόκτημα τους τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη (4808/2021) που χαρακτηρίστηκε δικαίως από τους εργαζόμενους έκτρωμα. Έκτρωμα γιατί έρχεται να ανατρέψει ό,τι κατέκτησαν με αιματηρούς αγώνες οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα 100 χρόνια και να υλοποιήσει τα πιο τρελά όνειρα της εργοδοσίας, των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτόν ακριβώς το νόμο έκτρωμα αξιοποίησε και η εργοδοσία της «EDILMAC» -με την ανοχή της «Ελληνικός Χρυσός»- για να προχωρήσει στην απόλυσή μου. Μάλιστα, από τη χαρά τους δεν άφησαν καν να στεγνώσει το μελάνι του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου.

Είναι η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον καινούργιο νόμο του Χατζηδάκη που επαληθεύει στην πράξη νωρίτερα από όσο και εμείς οι εργαζόμενοι πιστεύαμε το βαθιά αντεργατικό χαρακτήρα του νόμου. Ένας νόμος που δίνει την ευκαιρία στους εργοδότες να απαλλάσσονται από οποιαδήποτε ενοχλητική φωνή διεκδικεί καλύτερους όρους και συνθήκες εργασίας και να απολύουν ανεμπόδιστα ακόμη και εκλεγμένους συνδικαλιστές. Ο νόμος αυτός, όπως φαίνεται και από το παράδειγμά μου, καταργεί κάθε προστασία από απόλυση που είχαν μέχρι σήμερα οι συνδικαλιστές. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση που έδωσε προχτές στη Βουλή ο ίδιος ο υφυπουργός εργασίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ο οποίος για την απόλυση δήλωσε αναρμόδιος να επέμβει το υπουργείο για να ανακληθεί η απόλυση και μας παρέπεμψε στη δικαιοσύνη. Δηλαδή από τη μία ως υπουργείο Εργασίας και κυβέρνηση νομοθετούν μία σειρά νόμων που στρέφονται κατά των εργαζόμενων, λύνοντας παράλληλα τα χέρια στους εργοδότες να κάνουν “ό,τι θέλουν” και από την άλλη δηλώνουν ανήμποροι να επέμβουν λέγοντας ότι υπάρχει η δικαιοσύνη να τηρήσει τους νόμους που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει.

Μετατρέπουν με αυτόν τον τρόπο τους χώρους εργασίας σε γκέτο της εργοδοσίας όπου καμία φωνή δεν θα επιτρέπεται να σηκώνεται, κανένας έλεγχος δεν θα πραγματοποιείται από τις επιθεωρήσεις, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε άθλιες συνθήκες εργασίας, χωρίς μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους, τα εργατικά ατυχήματα διαρκώς θα πληθαίνουν κάτω από αυτές τις συνθήκες αλλά τίποτα δεν θα βγαίνει έξω από το εργοτάξιο όλα θα θάβονται πραγματικά εκεί, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν απλήρωτοι και τσακισμένοι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Όλα αυτά γιατί οι ανάγκες οι δικές μας, των εργαζόμενων, να εργαστούμε με ασφάλεια, να ξέρουμε ότι το βράδυ θα γυρίσουμε πίσω στην οικογένεια μας σώοι και αβλαβείς, να πάρουμε ένα καλύτερο αξιοπρεπές μεροκάματο για να ζήσουμε την οικογένεια μας, για την εργοδοσία αποτελούν επιπλέον κόστος. Τα κέρδη τους συγκρούονται με τις ανάγκες μας με την ίδια μας τη ζωή.

Όμως γνωρίζουν -για αυτό παίρνουν τα μέτρα τους- ότι οι εργαζόμενοι μέσα από τα σωματεία τους μπορούν να πετύχουν νίκες, για αυτό και θέλουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους ώστε να απονεκρώσουν ή και να διαλύσουν τα σωματεία μας, το πραγματικό αγκάθι στα σχέδια τους.

Ο αγώνας αυτός που δίνουμε αυτή την περίοδο για να ανατραπεί η απόλυση μου είναι η πρώτη μάχη ενάντια στην πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νέου νόμου για αυτό και έχει αγκαλιαστεί ο αγώνας μας από το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας γιατί σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας νέας επίθεσης στα δικαιώματά μας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, το λαό, να κάνουν τη δίκαιη οργή τους για όλα αυτά οργανωμένο αγώνα μέσα από τα σωματεία τους. Κάθε σωματείο, κάθε χώρος δουλειάς να γίνουν κάστρα αγώνα που δεν θα επιτρέψουν πουθενά να εφαρμοστεί ο νόμος. Εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις και φορείς έχουν καταδικάσει το γεγονός και έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους με διάφορους τρόπους. Τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά. Τους υποσχόμαστε ότι δεν πρόκειται να μας λυγίσουν, θα συνεχίσουμε μέχρι να παρθεί πίσω η απόλυση, μέχρι να ανατραπούν όλοι αυτοί οι αντεργατικοί νόμοι. Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι, δεν θα ξεμπερδέψουν έτσι απλά με τα σωματεία.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, στα τέλη του μήνα, να συνδιοργανώσουμε ένα μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο – απάντηση στην πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου – εκτρώματος.

Συνεχίζουμε. Οι ανάγκες μας είναι πέρα για πέρα δίκαιες. Θα νικήσουμε!».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...