Να αγοράσουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία τους S-400 προτείνουν ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές

Πύραυλοι S-400

Πρόταση να αγοράσουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία τους ρωσικούς πυραύλους S-400 προωθούν  ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές με επικεφαλής τον Τζον Θουν, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακώσουν την ένταση στις σχέσεις με την Αγκυρα και να ξεκλειδώσει η προώθηση της αγοράς των αμερικανικών αεροσκαφών νέας γενιάς «F-35» στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την αμυντική επιθεώρηση Defencenews.com, o Θoυν πρότεινε την προώθηση αυτής της πρότασης μέσω τροποποίησης νομοσχεδίου του υπουργείου Αμυνας, ώστε να καταστεί εφικτή η αγορά των ρωσικών πυραύλων από τις ΗΠΑ, προφανώς για μελέτη και αξιοποίηση των «ευρημάτων» για την εξουδετέρωση του συγκεκριμένου αντιπυραυλικού συστήματος.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Μαρία Βαραμπιόβα, δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να επανεξάγει τα ρωσικά αμυντικά συστήματα S-400 χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας.

Επίσης σε ανακοίνωση της η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας, αναφέρει ότι η «παράδοση (οπλικών συστημάτων ) ή η επανεξαγωγή σε τρίτες χώρες δεν είναι δυνατές χωρίς την έγκριση της ρωσικής πλευράς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη ο Ρεπουμπλικάνος προεδρεύων της Επιτροπής Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζιμ Ρις, προώθησε νομοσχέδιο που να αναγκάζει την κυβέρνηση του Προέδρου Τραμπ να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας, επιβάλλοντας, στο πλαίσιο του νόμου CAATSA,  κυρώσεις σε βάρος της εντός 30 ημερών από την έγκρισή του.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...