Να αποσυρθεί η εξοργιστική απόφαση των συγχωνεύσεων στα σχολεία που αντιμετωπίζει ως «κόστος» την εκπαίδευση

Γιάννης Δελής
Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ / Πηγή: Eurokinissi

Την εξοργιστική και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να συγχωνεύσει πάνω από 1.000 σχολικά τμήματα σε όλη τη χώρα, την ώρα που διανύουμε το τέταρτο κύμα της πανδημίας και τα κρούσματα αναζωπυρώνονται σε όλη τη χώρα, κατήγγειλε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής με Επίκαιρη Ερώτησή του προς το υπουργείο Παιδείας που συζητήθηκε σήμερα.

Η Επίκαιρη Ερώτηση αφορούσε τις συγχωνεύσεις σε Δήμους της Δυτικής Αθήνας. Φέρνοντας την εικόνα από τμήματα που συγχωνεύονται σε γυμνάσια των Αγ. Αναργύρων, του Καματερού, του Ιλίου, της Πετρούπολης κ.α., επισήμανε πως σε όλη τη χώρα, η κατάσταση είναι τραγική με τους μαθητές να στοιβάζονται σε τμήματα που φθάνουν μέχρι και τα 27 παιδιά, σε ακατάλληλες αίθουσες και στενούς χώρους.

Η απόφαση αυτή προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία σε γονείς κι εκπαιδευτικούς καθώς η συγχώνευση εντείνει τον συγχρωτισμό των μαθητών, ευνοώντας τη διασπορά της πανδημίας, πρόσθεσε ο Γ. Δελής και σημείωσε πως τα σχολεία είναι ανοχύρωτα μπροστά στην πανδημία, αφού η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα μέτρο πρόληψης. Η κυβέρνηση χειρίστηκε συνολικά την πανδημία με βάση την Ευρωενωσιακή αντιλαϊκή αρχή «κόστους – οφέλους» που επιχειρεί να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη του για να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες, όσον αφορά την αντιμετώπιση της παιδείας, τόνισε ο Γιάννης Δελής.

Οπως ανέφερε, μέσα σε ένα μήνα νόσησαν 25.000 μαθητές, δηλαδή το ¼ των κρουσμάτων που είχαν εκδηλωθεί τους προηγούμενους 19 μήνες στα σχολεία, γεγονός που δείχνει την αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής, που επιμένει να προβάλλει τη λογική της «ατομικής ευθύνης» σε μοναδική λύση, για να κρύψει τις δικές σοβαρές πολιτικές ευθύνες που δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «δεν υπάρχουν σχολικοί νοσηλευτές, δεν υπάρχει επαρκής καθαριότητα για τον συνεχή καθαρισμό των σχολείων και όχι μόνο στη λήξη του ωραρίου, δεν υπάρχουν δωρεάν μέσα ατομικής υγιεινής, δεν παρέχονται τα τεστ από τον ΕΟΔΥ, δεν υπάρχει πρόγραμμα ενημέρωσης των οικογενειών για την πανδημία, δεν υπάρχει ολοκληρωμένη επιστημονική παρακολούθηση αυτών που έχουν ήδη εμβολιαστεί. Και παρά αυτές τις σοβαρές ελλείψεις, η κυβέρνηση αποφασίζει να συγχωνεύσει τα τμήματα των σχολείων, με το πρόσχημα του ”εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού”», σημείωσε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας την επικίνδυνη κυβερνητική πολιτική, η οποία αποδεικνύεται και από επίσημα στοιχεία. 

Υπογράμμισε ακόμα πως ενάμιση μήνα μετά παραμένουν τα σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικούς, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατοντάδες ώρες διδασκαλίας σε διάφορα σχολεία όλης της χώρας, ενώ οι θριαμβολογίες της κυβέρνησης για προσλήψεις, ουσιαστικά αποτελεί ομολογία πως τα κενά είναι ακόμα πολλά.

Καταλήγοντας, ζήτησε την απόσυρση της απόφασης για τη συγχώνευση των τμημάτων, εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξη του ΚΚΕ στις κινητοποιήσεις που γίνονται από γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικούς ενάντια στις συγχωνεύσεις.

Επιμένει στην «λογική κόστους – οφέλους» η κυβέρνηση

Την επικίνδυνη κυβερνητική απόφαση ανέλαβε να υπερασπιστεί η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, η οποία πάσχισε να κρύψει τον αντιλαϊκό και ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που δυσκολεύει όλο και περισσότερο τη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Αν και κατέφυγε σε ευφυολογήματα του τύπου πως «δεν θα προσδώσει ιδεολογικό πρόσημο» στην τοποθέτησή της, έκανε το ακριβώς αντίθετο, λογίζοντας τους μαθητές ως νούμερα στατιστικής, δηλαδή αναπαράγοντας εξόφθαλμα μια επιχειρηματολογία βγαλμένη από τα κιτάπια του κεφαλαίου που όλα τα βάζει στο ζύγι του «κόστους – οφέλους». 

Έτσι, για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφαση των συγχωνεύσεων, κατέφυγε στη σύγκριση με άλλες χώρες, δηλώνοντας πως η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους μέσους όρους των μαθητών ανά τάξη σε σύγκριση με τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Σε μια προκλητική προσπάθεια αντιστροφής της πραγματικότητας, έξω από κάθε κοινή λογική που λέει ότι ο συγχρωτισμός είναι η κύρια πηγή μετάδοσης του κορονοϊού, έφθασε στο σημείο να επικαλεστεί τα διεθνή στατιστικά μοντέλα, με βάση τα οποία, δεν είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών, ένα βασικό μέτρο αποφυγής της μετάδοσης αλλά ο συχνός έλεγχος με τα τεστ, η χρήση μάσκας και ο έλεγχος για τα συμπτώματα, ο,τιδήποτε δηλαδή ανάγεται στην ατομική ευθύνη και απαλλάσσει το κράτος και τις αστικές κυβερνήσεις από τις ευθύνες τους στο πλαίσιο της πολιτικής κόστους – οφέλους.  

Για την καθαριότητα των σχολείων δήλωσε αναρμόδια, παραπέμποντας στο υπ. Εσωτερικών ενώ για τα κενά στους εκπαιδευτικούς, ουσιαστικά ομολόγησε ότι οι προσλήψεις που έγιναν είναι ελάχιστες μπροστά στις ελλείψεις, με αποτέλεσμα να χρειάζονται να γίνουν κι άλλες, το επόμενο διάστημα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...