Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το σύστημα διορισμών των δημόσιων υπαλλήλων και το ΑΣΕΠ

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης για το σύστημα διορισμών των δημοσίων υπαλλήλων και το ΣΕΠ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου για το σύστημα διορισμού των δημοσίων υπαλλήλων και το ΑΣΕΠ.

Η κυβέρνηση έφερε στη βουλή νομοσχέδιο με τίτλο “Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)”.

Η κυβέρνηση κοροϊδεύει και αποπροσανατολίζει. Την ίδια στιγμή που ακολουθεί πολιτική μηδενικών διορισμών και οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό του 2021 για τη μισθοδοσία ορίζουν καθαρά ότι δε θα γίνουν διορισμοί, την ίδια στιγμή φέρνει νομοσχέδιο για το πώς θα …διορίζει!!!

Οι δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες έχουν τα χάλια τους, είναι υποστελεχωμένες, υπολειτουργούν και ο κόσμος ταλαιπωρείται επειδή ακριβώς η κυβέρνηση τις υποβαθμίζει συνειδητά και δεν καλύπτει τα κενά που υπάρχουν σ’ αυτές με διορισμούς.

Ο τίτλος του νομοσχεδίου (άρθρο 1) περί αξιοκρατίας είναι ψευδεπίγραφος. Το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σχέση με την αξιοκρατία. Το αντίθετο μάλιστα.

Τα κριτήρια προσλήψεων που θεσμοθετεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο με τον πανελλαδικό διαγωνισμό και τη συνέντευξη είναι ουσιαστικά κριτήρια αποκλεισμού “κάποιων”.

Με το νομοσχέδιο αυτό επεκτείνεται ο “κόφτης” της λεγόμενης συνέντευξης σχεδόν σε όλο το δημόσιο, ενώ μέχρι σήμερα ήταν μόνο στην επιλογή των στελεχών. Η κυβέρνηση της ΝΔ φτιάχνει όχι ένα κράτος του δικαίου και των αρίστων, όπως ισχυρίζεται αλλά της κοινωνικής αδικίας και των αρεστών της.

Οι σκοποί και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου είναι σαφείς: Στο εξής όσοι έχουν “κίτρινο χαρτί” στον κρατικό μηχανισμό δε θα προσλαμβάνονται, είναι ανεπιθύμητοι.

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ουσιαστικά παραπέμπει σε νόμους κρατών – μελών της ΕΕ που απαγορεύουν την εργασία σε δημοσίους υπαλλήλους, που εμφορούνται από ριζοσπαστικές ιδέες (Νόμος Berufsverbot στη Γερμανία).

Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει παραπέρα τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, δυναμώνει την επίθεσή της στους δημοσίους υπαλλήλους και το δικαίωμα στην εργασία αξιοποιώντας όλο το νομοθετικό οπλοστάσιο που παρέλαβε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (ν. Βερναρδάκη, ν. Κατρούγκαλου). Εξάλλου, όπως διαχρονικά τόνιζαν τόσο οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και της ΝΔ «το κράτος έχει συνέχεια!».

Εδώ και τώρα να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ, εδώ και τώρα σύγχρονες και ποιοτικές δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες με μαζικούς μόνιμους διορισμούς».

Δείτε ακόμα...