Να διασώσει τη συμφωνία με την Τεχεράνη για το πυρηνικό πρόγραμμα επιδιώκει η ΕΕ

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Μια σύνοδο υπουργών των χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (JCPOA) «πριν από τα Χριστούγεννα», ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ μετά την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών.

«Μίλησα τηλεφωνικά με τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ και θα συγκαλέσω μια σύνοδο υπουργών πριν από τα Χριστούγεννα για την επανεργοποίηση αυτής της συμφωνίας», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες. «Αυτή η συμφωνία είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί το Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη», δήλωσε.

Συνεδρίαση της μικτής επιτροπής για την JCPOA έχει προγραμματιστεί στις 16 Δεκεμβρίου στη Βιέννη. «Θα συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι των χωρών της E3+2 (Κίνας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Βρετανίας) και του Ιράν υπό την προεδρία της Γερμανίδας Χέλγκα Μαρία Σμιτ, γενικής γραμματέως της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης», διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του Ζοσέπ Μπορέλ. «Οι συμμετέχοντες θα συζητήσουν για τις εργασίες που είναι σε εξέλιξη για τη διατήρηση της JCPOA και για τον τρόπο διασφάλισης της πλήρους και αποτελεσματικής εφαρμογής της συμφωνίας από όλα τα μέρη», εξήγησαν. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας δεν διευκρίνισε την ακριβή ημερομηνία της υπουργικής συνόδου ούτε τον τόπο διεξαγωγής της.

Οι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει από τη συμφωνία JCPOA που υπογράφηκε το 2015 και ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, το οποίο απάντησε με την αποδέσμευσή του από τις υποχρεώσεις που είχε αναλάβει, κυρίως σε σχέση με τον περιορισμό του εμπλουτισμένου ουρανίου.

Η δολοφονία του Ιρανού πυρηνικού φυσικού Μοχσέν Φαχριζαντέχ περιέπλεξε την κατάσταση, καθώς το ιρανικό κοινοβούλιο ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει τέλος στις επιθεωρήσεις του πυρηνικού του προγράμματος από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) καθώς και «να παράγει και να αποθηκεύει τουλάχιστον 120 κιλά ετησίως εμπλουτισμένου ουρανίου» για «τις ειρηνικές ανάγκες της εθνικής βιομηχανίας».

Όμως, ο Ιρανός Πρόεδρος Χασάν Ροχανί απέρριψε αυτό το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί επί της αρχής, με το σκεπτικό ότι κάτι τέτοιο μπορεί να αποβεί επιβλαβές για τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται, προκειμένου να αποκατασταθεί η διεθνής συμφωνία του 2015.

Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο Ροχανί τόνισε πως η κυβέρνησή του δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο και υπαινίχθηκε εμμέσως πλην σαφώς πως οι βουλευτές έβαλαν σε προτεραιότητα εγωιστικές επιδιώξεις που αφορούν περισσότερο την πολιτική τους καριέρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών τον Ιούνη του 2021, παρά το εθνικό συμφέρον.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν ψηφιστεί στο σύνολό του το επίμαχο νομοσχέδιο, αυτό δεν θα έχει καμία τύχη εάν το ακυρώσει με δική του απόφαση ο ανώτατος Σιίτης ιερωμένος Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το ίδιο 24ωρο, οι ιρανικές αρχές απαίτησαν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τη συζήτηση της δολοφονίας του επιφανούς Ιρανού φυσικού επιστήμονα Μοχσέν Φαχριζαντέχ στις 27 Νοέμβρη, με σκοπό να καταδικαστεί.

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...