Να διερευνηθούν τα αίτια της πυρκαγιάς στην «Energean Oil» και να παρθούν πίσω οι ομαδικές απολύσεις

Σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς που σημειώθηκε στις 9 Απρίλη στις χερσαίες εγκαταστάσεις της «Energean Oil» στη Νέα Καρβάλη Καβάλας, στη δεξαμενή αποθήκευσης έρματος «πετρελαιωμένων» νερών ΤΚ 661, επιβεβαιώνοντας τους φόβους και τις προειδοποιήσεις του σωματείου των εργαζομένων και άλλων φορέων της πόλης, ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Λεωνίδας Στολτίδης, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που είχε καταθέσει.

Ο Λ. Στολτίδης κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει για την άμεση επαναλειτουργία της παραγωγικής δραστηριότητας στον Πρίνο, με βάση τις συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας, με την επαναπρόσληψη των 185 εργαζομένων που η εταιρεία απέλυσε την ίδια περίοδο του ατυχήματος, χωρίς να υπάρξει όμως βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας και στα μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Επίσης, απαίτησε να παύσουν οι μηνύσεις και κάθε είδους δίωξη εναντίον τους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, η οποία αντί να πάρει μέτρα, καλύπτει τις αντεργατικές αποφάσεις της εταιρείας, της δίνει κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια ύψους 100 εκατ. ευρώ, δεν πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους για την ασφαλή λειτουργία παρότι το ζήτησαν επανειλημμένα οι εργαζόμενοι.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, απαντώντας, είπε πως πριν την εκδήλωση του ατυχήματος, κλιμάκιο του υπουργείου, μετά από επιθεώρηση στο εργοστάσιο, είχε παραγγείλει συγκεκριμένες εργασίες βελτίωσης και πλέον μετά το ατύχημα έχουν διενεργηθεί νέες αυτοψίες, όπου αναμένονται τα πορίσματα για «να διαπιστωθεί αν η εταιρεία είχε συμμορφωθεί».

Στη δευτερολογία του ο Λ. Στολτίδης στάθηκε στις ομαδικές απολύσεις από πλευράς της εταιρείας, σημειώνοντας ότι χωρίς το έμπειρο προσωπικό υπάρχει κίνδυνος για νέα ατυχήματα, γεγονός που αναγνωρίζει η εταιρεία, γι’ αυτό τους καλεί πίσω, αλλά με δυσμενέστερους όρους και χωρίς σωματείο. Ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι θα έχουν το ΚΚΕ στο πλευρό τους.

Κλείνοντας, ο Κ. Σκρέκας χαρακτήρισε «εκατέρωθεν εγκλήσεις» τις ομαδικές απολύσεις, χρησιμοποιώντας το γνωστό αφήγημα ότι τον λόγο έχει η δικαιοσύνη και δεν μπορεί κανείς να επέμβει στο έργο της…

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...