Να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι στον πραγματικό αντίπαλο που καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή μας!

Ο επιβλητικός "τοίχος" του El Capitan στην κοιλάδα Yosemite - Η Μέκκα των αναρριχητών, βρίσκεται στην Πολιτεία της Καλιφόρνια των ΗΠΑ
Ο επιβλητικός “τοίχος” του El Capitan στην κοιλάδα Yosemite με την χαρακτηριστική γραμμή “The Nose” – Η Μέκκα των αναρριχητών / Πηγή: Unsplash

Σε ανακοίνωσή της για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ΚΝΕ αναφέρει:

«Σήμερα, Παγκόσμια Μέρα για το Περιβάλλον, γίνεται όλο πιο ξεκάθαρο σε όλους ότι αυτό το σύστημα ούτε θέλει ούτε μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον.

Το “κλάμα” που ρίχνουν ΕΕ, κυβερνήσεις, κόμματα, επιχειρήσεις, ακόμα και ορισμένες “προσωπικότητες” των social media για το μέλλον του πλανήτη είναι υποκριτικό.

Θα πέσουν στο κενό οι προσπάθειές τους να μας πείσουν ότι “οι συνήθειές μας καταστρέφουν τον πλανήτη”, θέλοντας να κρύψουν τον πραγματικό ένοχο για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και τις ευθύνες τους, αφού το περιβάλλον και η “προστασία του” αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα με στόχο το κέρδος των “λίγων”.

Γιατί σήμερα αποκαλύπτεται ξεκάθαρα ότι πίσω από τις “ευαισθησίες” τους και πίσω από την στοχοποίηση των νέων με την προβολή της “ατομικής ευθύνης”, βρίσκεται η πραγματική στόχευση της περιβόητης “πράσινης μετάβασης”, δηλαδή ένα σχέδιο νέων επιχειρηματικών επενδύσεων που στόχο έχει την ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία των μεγάλων ομίλων με “πρώτη ύλη” το περιβάλλον και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Αλήθεια, τι να μας πουν οι εμπνευστές της “πράσινης μετάβασης”; Είναι αυτοί που πρωτοστατούν στην πολιτική της βαθιάς πολεμικής εμπλοκής με “μήλον της έριδος” τους δρόμους μεταφοράς και ενέργειας, που ισοπεδώνει μαζί με τους λαούς και τον φυσικό τους πλούτο από τις βόμβες των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσίας, ενώ συζητιέται πλέον ακόμα και η χρήση πυρηνικών…

Ας σκεφτούμε:

  • Πόσο υποκριτικό είναι την ίδια ώρα που μας κουνάνε το δάκτυλο για την ανάγκη να χρησιμοποιούμε χάρτινο ή μεταλλικό καλαμάκι, να κάνουν τα “στραβά μάτια” όταν το κράτος, για λογαριασμό των ΗΠΑ και των εφοπλιστών, μεταγγίζει πετρέλαιο στον κόλπο της Καρύστου, δημιουργώντας πέραν των υπολοίπων και μία εν δυνάμει περιβαλλοντική βόμβα; Όταν κάνουν τα “στραβά μάτια” στον μεγάλο ρυπαντή του πλανήτη, την καπιταλιστική παραγωγή! Σύμφωνα μάλιστα με δικές τους έρευνες 100 εταιρείες αποτελούν την πηγή άνω του 70% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 1988.
  • Γιατί το ίδιο κράτος, που δουλεύει ρολόι για να χρηματοδοτεί τους μεγάλους ομίλους, πολεμικό εξοπλισμό και τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τον εξοπλισμό των δυνάμεων καταστολής για το χτύπημα του κινήματος, ενώ από την άλλη είναι επιλεκτικά ανίκανο για να προστατέψει τα δάση και τις ακτές, την πανίδα και τον υδροβιότοπο, τον λαό και τους νέους της χώρας μας και έτσι ένα χρόνο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 βρισκόμαστε στο “ίδιο έργο θεατές”;
  • Γιατί ο νέος “κλιματικός νόμος” δεν παίρνει ούτε ένα μέτρο για την αντιπυρική προστασία και γενικότερα την πολιτική προστασία, ενώ αντίθετα εκτοξεύει περαιτέρω το κόστος της καθημερινότητας των νέων με την αγορά πανάκριβου “πράσινου” εξοπλισμού και των πανάκριβων “πράσινων” καυσίμων, την ίδια ώρα που οι “πράσινοι” επιχειρηματίες “τρίβουν τα χέρια τους” από τα κέρδη;

Απέναντι στην “ατομική ευθύνη” που μας χρεώνουν για να πληρώσουμε εμείς τους σχεδιασμούς της κερδοφορίας τους, εμείς προτάσσουμε την ευθύνη μας για την ενίσχυση του συλλογικού αγώνα που βάζει στο στόχο τις πραγματικές αιτίες της υποβάθμισης του περιβάλλοντος, που δείχνει τον δρόμο στον οποίο θα μπαίνει στο επίκεντρο η ευημερία του λαού, λαμβάνοντας υπόψη συνδυασμένα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον για τις ανάγκες του. Σε μια άλλη μορφή οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας που δεν θα υπάρχει το κίνητρο του κέρδους για “λίγους”, το περιβάλλον θα μπορεί να προστατευτεί ουσιαστικά και να γίνει πραγματικά το “έδαφος” για μια ζωή στο ύψος των δυνατοτήτων της εποχής.

Η αγωνία της γενιάς μας για την προστασία του περιβάλλοντος είναι μονόδρομος να μετατραπεί σε ένα ορμητικό ποτάμι διεκδίκησης:

  • Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας και φτώχειας. Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των ειδικών φόρων και του χρηματιστηρίου ενέργειας, την κατάργηση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Την απεμπλοκή από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΝΑΤΟ, ΕΕ. Την συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων και δυνατοτήτων της χώρας μας για φθηνή Ενέργεια, λαμβάνοντας υπόψη συνδυασμένα τις επιπτώσεις στο περιβάλλον για τις ανάγκες του λαού.
  • Επαρκή χρηματοδότηση για προσωπικό, εξοπλισμό και μέτρα για αντιπυρική, αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία, πλέγμα μέτρων για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.
  • Περισσότερους ελεύθερους χώρους πρασίνου και αναψυχής σε κάθε γειτονιά.

Απέναντι στο δικό τους “πράσινο new deal” οι νέοι να προτάξουν το δικό τους σχέδιο με τους αγώνες, την ορμή, τις διεκδικήσεις τους, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα, γιατί “μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής!”».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...