Να ενταθεί ο αγώνας για ολόπλευρη μόρφωση δικαίωμα για όλους, όχι εμπόρευμα για την καπιταλιστική κερδοφορία

Παρέμβαση στη συζήτηση με θέμα τον «Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, σημείωσε τα εξής:

«Οι προτεραιότητες της έκθεσης είναι ξεκάθαρες: η μόρφωση εμπόρευμα “για την ενίσχυση των ομίλων” κόντρα στους ανταγωνιστές τους από ΗΠΑ, Βρετανία. O σπουδαστής “πελάτης” που αγοράζει όσο φτάνει η τσέπη του. O δάσκαλος υπό εκβιασμό για να υλοποιήσει τον αντιεκπαιδευτικό σχεδιασμό. Το σχολείο και το πανεπιστήμιο πεδίο επιχειρηματικής λειτουργίας, πουλώντας εφήμερη κατάρτιση και κυνηγώντας χορηγίες. Οι οικογένειες να πληρώνουν από το λεηλατημένο εισόδημά τους για να αντισταθμίσουν την κρατική υποχρηματοδότηση.

Μόρφωση δηλαδή, που θα δημιουργεί εργαζομένους φθηνούς, ευέλικτους, χωρίς δικαιώματα, προσαρμοσμένους στις ανάγκες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Γαλουχημένους με τις δήθεν “ευρωπαϊκές αξίες”, δηλαδή την απαράδεκτη θεωρίας των δύο άκρων, τον αντικομμουνισμό, για τα οποία δαπανούνται εκατοντάδες εκατομμύρια, για να περάσει ο μύθος της αιωνιότητας του καπιταλισμού, να κρυφτεί η σημασία του οργανωμένου ταξικού αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης.

Κόντρα στα αντιδραστικά σχέδια ευρωενωσιακής κοπής που υλοποιούν και η σημερινή και η προηγούμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα, με συγχωνεύσεις τμημάτων με 27 μαθητές ανά τάξη, χωρίς τις αναγκαίες προσλήψεις καθηγητών, σε ακατάλληλες αίθουσες,  να ενταθεί ο αγώνας για σύγχρονη αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους, διδάσκοντας στους νέους να αντιλαμβάνονται τον κόσμο, να τον ερμηνεύουν, να παλεύουν να τον αλλάξουν φέρνοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.»

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...