Να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης

Ασκήσεις ειδικών δυνάμεων στο πεδίο βολής Κανδηλίου - Προσομοιώσεις καταστολής σε κατοικημένες περιοχές / Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021
Πηγή: Eurokinissi

Την επαναπρόσληψη των απολυμένων Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης ζητούν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Άμυνας και Εργασίας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Χρήστος Κατσώτης, Θανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης.

Αναλυτικά:

«Χιλιάδες Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) θα βρεθούνε σύντομα εκτός στρατεύματος, κυριολεκτικά στον δρόμο, αυξάνοντας ακόμη περισσότερο τα ποσοστά ανεργίας. Όλοι αυτοί είναι θύματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στον χώρο των στελεχών των ΕΔ.

Ήδη στον δρόμο της ανεργίας από τις 29 Μαΐου 2023 βρίσκονται οι πρώτοι διακόσιοι πενήντα (250) περίπου ΟΒΑ που απολύθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και αναμένεται να απολυθούν άλλοι τέσσερις χιλιάδες (4.000). Στους απολυμένους ΟΒΑ δεν δόθηκε η δυνατότητα να εγγραφούν στο Ταμείο Ανεργίας, ώστε να γίνουν αποδέκτες έστω και του ελάχιστου χορηγούμενου επιδόματος και να μπορέσουν να επιβιώσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Είναι αποκαλυπτική η προσπάθεια της κυβέρνησης να παραπλανήσει τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενώ από τη μία κάνει αναφορά για μείωση της ανεργίας, από την άλλη απολύει εργαζόμενους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οι ευθύνες της είναι μεγάλες, γιατί συνεχίζει να αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ανάλογα με την προέλευσή τους και τον χρόνο πρόσληψής τους. Στον νόμο 5018/2023 (ΦΕΚ A΄ 25) που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, με τον τίτλο μάλιστα “Μέριμνα Προσωπικού”, ουδεμία μέριμνα έλαβε για τα προαναφερθέντα στελέχη. Αν και όλοι αυτοί είναι στελέχη που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβερνητική πολιτική τους απαξιώνει και τους εξαπατά, αφού αρνείται να τους καταβάλει τα επιδόματα που λαμβάνουν όλα τα στελέχη, δηλαδή το επίδομα παραμεθόριων περιοχών, το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας και την αποζημίωση για τη νυκτερινή τους εργασία, παρά το γεγονός ότι απασχολούνται κατά δεκάδες ώρες τη νύκτα στη διάρκεια του ενός (1) μήνα, εκτελώντας υπηρεσίες ακόμη και διπλάσιες από τα λοιπά στελέχη.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, παρακολουθώντας αδιάλειπτα αυτές τις εξελίξεις, μόνο το τελευταίο διάστημα, κατέθεσε τις Ερωτήσεις με αρ. Πρωτ. 2863/24-3-2023, 3152/6-4-2023 και 133/19/7/2023, αναδεικνύοντας την τεράστια αγωνία των Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) για την επερχόμενη απόλυσή τους, όπως αυτή ήδη έχει εκφραστεί και μέσω των συνδικαλιστικών τους οργάνων. Στις Ερωτήσεις αυτές, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει δώσει καμία σχετική απάντηση μέχρι σήμερα.

Πρόσφατα με έγγραφό της και η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (ΕΣΠΕΕΞ) αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΟΒΑ.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση:

– Για την παραμονή στις Ένοπλες Δυνάμεις των ΟΒΑ, μετά τη λήξη της εξαετούς (6ετούς) σύμβασής τους.

– Για την ονομασία των παραπάνω ΟΒΑ, ανεξαρτήτου ειδικότητας, Όπλου ή Σώματος, σε ΕΠΟΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί η εργασιακή τους συνέχεια με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας.

– Για την επαναφορά των απολυμένων την 29η Μάη 2023 ΟΒΑ ως μηδέποτε απομακρυνθέντων, προκειμένου να συνεχίσουν να εργάζονται στις Ένοπλες Δυνάμεις με σκοπό τη συμπλήρωση πλήρους συντάξιμης υπηρεσίας».

Δείτε ακόμα...