Να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους τα γλυπτά του Παρθενώνα

Τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα του καλλιτεχνικού κόσμου για απόσυρση του κατάπτυστου Προεδρικού Διατάγματος που υποβαθμίσει τα πτυχία αλλά και τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, εξέφρασε ο Γιάννης Δελής βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, με αφορμή τη χθεσινή μαζική κινητοποίησή τους. 

Κάλεσε την κυβέρνηση να αφήσει τους ελιγμούς και τις παλινωδίες και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης με τη σύσταση δημόσιων και δωρεάν ανώτατων καλλιτεχνικών σχολών.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για τα λεηλατημένα από τον Έλγιν γλυπτά του Παρθενώνα, ο Γ. Δελής κατήγγειλε την κυβέρνηση που φαίνεται να προκρίνει ως πιθανή λύση το μακροχρόνιο δανεισμό, την τακτική που ακολούθησε και στην περιβόητη συλλογή Στερν, με τις 167 κυκλαδίτικες αρχαιότητες.

Χαρακτήρισε αντιφατικό και παράδοξο το γεγονός ότι μία κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα δανεισμού σε μία άλλη, όταν η δεύτερη δεν της αναγνωρίζει το δικαίωμα της νομής, της κυριότητας και της ιδιοκτησίας.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν ό,τι έπρεπε με συνέπεια και σταθερότητα, όλα τα προηγούμενα χρόνια για το θέμα, και η λύση είναι να σταματήσει η κατοχή των πολιτιστικών αρχαιοτήτων και να επιστρέψουν τα γλυπτά στην κοιτίδα τους.

Στη συνέχεια, ο Γ. Δελής αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπ. Πολιτισμού για την κύρωση σύμβασης μεταξύ Ελλάδας – Γαλλίας για τις κινηματογραφικές συμπαραγωγές, τονίζοντας ότι η σύμβαση έχει καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις του οπτικο-ακουστικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην βιομηχανία του θεάματος και κυρίως του κινηματογράφου. 

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...