Την υποστήριξη του ως προς την άρση περιορισμών χρήσης των ευρωατλαντικών όπλων για πλήγματα σε ρώσικο έδαφος, εξέφρασε ξανά ο Τζόσεφ Μπόρελ, συντονιστής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Η θέση μου ήταν πάντα ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα όχι μόνο να καταρρίπτει τα “βέλη” σε βάρος της, αλλά και να χτυπά αυτούς που τα εκτοξεύουν», είπε προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, σημειώνοντας μάλιστα την ανάγκη η ΕΕ να πάρει -με fast track διαδικασίες- γρήγορες αποφάσεις.
Ο Μπόρελ σημείωσε ότι η Ευρώπη «πρέπει να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα της ισχύος» και για να γίνει αυτό θα πρέπει να παραμείνουν «ενωμένοι», όταν για παράδειγμα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σόλτς, φέρεται να «αρνείται» σε αυτή τη φάση να παράσχει στην Ουκρανία γερμανικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Τaurus, με εμβέλεια έως και 500 χιλιόμετρα.
Η απόφαση των ΗΠΑ δεν θα επηρεάσει την απόφαση του Γερμανού Καγκελαρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργικού συμβουλίου Β. Μπύχνερ.
Η γερμανική κυβέρνηση προχώρησε σε μια “άκρως απόρρητη” παράδοση 4.000 drones στην Ουκρανία, που αναπτύχθηκαν από τη γερμανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Helsing, έγραψε η Bild. Γνωστά ως “mini Taureses” τα drones ελέγχονται από AI, μπορούν να διαπερνούν τις ρωσικές παρεμβολές στο GPS τους και η εμβέλειά τους είναι τέσσερις φορές πιο μεγάλη από τα συμβατικά drones-καμικάζι.
Από τα κράτη – μέλη της ΕΕ μόνο η Γαλλία έχει παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους με μεγάλο βεληνεκές, τους γαλλοβρετανικούς SCALP/Storm Shadow. Δημοσίευμα της Le Figaro ανέφερε πως Γαλλία και Βρετανία έχουν ήδη εξουσιοδοτήσει την Ουκρανία να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος, ωστόσο λίγη ώρα αργότερα το ρεπορτάζ κατέβηκε από την ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας.
Ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Νοέλ Μπαρό, δήλωσε ότι το Παρίσι δεν έχει αλλάξει τη θέση του για τα χτυπήματα βαθιά στη Ρωσία, εξηγώντας ότι εξετάζεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Αν επρόκειτο να επιτραπεί να πληγεί ένας στόχος από τον οποίο η Ρωσία επιτίθεται αυτή τη στιγμή στο ουκρανικό έδαφος, αυτή ήταν μια επιλογή που θα εξετάζαμε».
«Η θέση μας σχετικά με τη χρήση όπλων δεν έχει αλλάξει: Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο εντός ουκρανικού εδάφους», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι.
«Στην είσοδο βορειοκορεατικών στρατευμάτων στον πόλεμο και στη μαζική ρωσική πυραυλική επίθεση, ο πρόεδρος Μπάιντεν απάντησε με μια γλώσσα που καταλαβαίνει ο Πούτιν», δήλωσε ο Πολωνός ΥΠΕΞ, Ρ. Σικόρσκι.
Στο σημερινό Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναμένεται να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στο ευρωατλαντικό μέτωπο μετά την εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ ως πρόεδρο των ΗΠΑ, με καίριο ζήτημα την κλιμάκωση του πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά και με ζητήματα που σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ σχετίζονται με «την πιθανή ενίσχυση της κινεζικής υποστήριξης προς τη Ρωσία».