Ερώτηση για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, παιδοαναισθησιολόγων στην Παιδοχειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», κατέθεσε το ΚΚΕ προς τον υπουργό Υγείας.
Συγκεκριμένα, στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρεται:
«Το Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” πραγματοποιεί γενική εφημερία μέρα παρά μέρα εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων “Αγλαΐα Κυριακού”, με μεγάλο φόρτο επειγόντων περιστατικών που χρήζουν χειρουργικών επεμβάσεων.
Λειτουργούν οι εξής χειρουργικές κλινικές: Παιδοχειρουργική, δύο Ορθοπεδικές, ΩΡΛ, Νευροχειρουργική, Οφθαλμολογική, Πλαστικής Χειρουργικής, Ουρολογική και Θωρακοχειρουργική – Καρδιοχειρουργική με μεγάλο όγκο περιστατικών από όλη τη χώρα. Το προηγούμενο διάστημα, κάτω από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των γονέων, διορίστηκαν στο “Αγία Σοφία” τρεις νέοι μόνιμοι αναισθησιολόγοι, ωστόσο οι ελλείψεις παραμένουν, καθότι υπάρχουν ακόμη κενές οργανικές θέσεις.
Οι αναισθησιολόγοι καλύπτουν πέρα από τα χειρουργεία επιπλέον τμήματα όπως Ογκολογικά Τμήματα, Αιμοδυναμικό, Γαστρεντερολογικό, Ηπατολογικό, Ενδοσκοπήσεις, Αξονικός Τομογράφος, Μαγνητικός Τομογράφος, Ακουολογικό και Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.
Για την εξυπηρέτηση των τακτικών περιστατικών στην Παιδοχειρουργική Κλινική στο Νοσοκομείο Παίδων “Η Αγία Σοφία” είναι σε λειτουργία μόλις δύο χειρουργικά τραπέζια ανά εβδομάδα, ενώ απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός στην πρωινή βάρδια, ώστε να διεξάγονται περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.
Λόγω των παραπάνω, σε συνδυασμό με τις σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς, αναισθησιολόγους και νοσηλευτές χειρουργείων, οι επεμβάσεις γίνονται με “το σταγονόμετρο”, ενώ η μείωση της λίστας αναμονής με τους ρυθμούς αυτούς δεν είναι εφικτή, καθώς τα παλαιά περιστατικά δεν μειώνονται και προστίθενται συνεχώς σε αυτήν νέα. Έχουν αρχίσει να δρομολογούνται χειρουργεία, αλλά για να καλυφθεί όλο αυτό το κενό που υπάρχει και να προχωρήσει αυτή η λίστα, θα πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερα με πέντε χειρουργικά τραπέζια.
Η συγχώνευση των δύο Χειρουργικών Κλινικών -της Α’ και Β’ Χειρουργικής- μετά το 2020 και η μη προκήρυξη όλων των μόνιμων θέσεων που απαιτούνταν αύξησε τα ήδη μεγάλα κενά.
Στη Χειρουργική Κλινική, η οποία εξυπηρετεί περιστατικά από όλη την Ελλάδα, υπάρχουν πέντε μόνιμοι και τρεις επικουρικοί ιατροί. Έτσι, σήμερα διεξάγονται σχεδόν τα μισά χειρουργεία σε σύγκριση με το παρελθόν. Δηλαδή, αντί για περίπου 30 επεμβάσεις τον μήνα, γίνονται κατά μέσο όρο 15 τακτικές, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην εκπαίδευση των νέων ιατρών, των ειδικευομένων.
Στο χειρουργείο υπάρχει τεράστια έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, που είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση του χειρουργείου. Με την υπάρχουσα κατάσταση είναι αναγκαία η ύπαρξη τουλάχιστον επιπλέον δύο νοσηλευτών του Χειρουργικού και ένας νοσηλευτής του Αναισθησιολογικού για να υπάρξει το ελάχιστο όριο ασφάλειας. Συνολικά τρεις επιπλέον νοσηλευτές.
Όλη αυτή η κατάσταση ωθεί πολλούς γονείς να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, με τα μεγάλα ιδιωτικά κέντρα να θησαυρίζουν, ενώ η κυβέρνηση προωθεί ως λύση την επιχειρηματική δράση των νοσοκομείων με τα απογευματινά χειρουργεία, όπου πάλι ο γονιός θα αναγκαστεί να πληρώσει για την επέμβαση.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
– Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για τη στελέχωση των χειρουργείων, του Αναισθησιολογικού και όλων των Χειρουργικών Κλινικών».