Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα σε Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες

Πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη - Πυροσβεστική

Τη λήψη μέτρων για την προστασία και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, καθώς και για τη συνολική αντιπλημμυρική προστασία του Δήμου Αχαρνών μπροστά στον ερχόμενο χειμώνα ζητούν με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Πολιτικής Προστασίας, Οικονομικών και Παιδείας.

Συγκεκριμένα:

«Οι κάτοικοι του Δήμου Αχαρνών, που πριν λίγο χρονικό διάστημα έζησαν κυριολεκτικά την κόλαση της φωτιάς στους πρόποδες της Πάρνηθας, δικαιολογημένα αγωνιούν ότι θα ξαναγίνουν μάρτυρες μιας ακόμα καταστροφής τον ερχόμενο χειμώνα, από πλημμύρες αυτή τη φορά.

Θυμίζουμε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια. Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές, ο κίνδυνος οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής να αντιμετωπίσουν με ακόμα μεγαλύτερη οξύτητα το πρόβλημα είναι μεγαλύτερος και αυτό επισημαίνουν δημόσια και αρκετοί επιστήμονες.

Το πρόβλημα ασφαλώς αφορά τις περιοχές της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων που επλήγησαν περισσότερο από τις πρόσφατες πυρκαγιές, όμως αφορά και άλλες περιοχές του ίδιου Δήμου, όπως το κέντρο του Μενιδίου, τον Κόκκινο Μύλο και άλλες.

Σε μια σειρά κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις που το ΚΚΕ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια για το συγκεκριμένο θέμα, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων είναι σχεδόν πανομοιότυπες. Επικαλούνται μελέτες που καρκινοβατούν, έργα που καθυστερούν και στην καλύτερη περίπτωση τα χαρακτηρίζουν η αποσπασματικότητα, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να μη λύνεται, οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι της περιοχής να ζουν μόνιμα με τον κίνδυνο μιας νέας καταστροφής, που θα απειλήσει και πάλι τις ζωές τους και τις περιουσίες τους.

Η εικόνα με τα σακιά από άμμο και τις ειδικές κατασκευές έξω από τα μαγαζιά στο κέντρο του Μενιδίου, που τοποθετούν οι μικροί επαγγελματίες, για να μην πλημμυρίσουν οι επιχειρήσεις τους, είναι χαρακτηριστική και αποτυπώνει το μέγεθος του προβλήματος.

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, οι κάτοικοι της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, πραγματοποίησαν μαζικές συνελεύσεις και διεκδικούν να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία τους και τη στήριξή τους.

Αυτά είναι:

  • Αποκατάσταση όλων των ζημιών που έχουν προκύψει στο 100%. Να εξασφαλιστεί η διαμονή και η διατροφή όλων των ανθρώπων που κάηκαν τα σπίτια τους. Να παραχωρηθούν τα αδιάθετα σπίτια που υπάρχουν στο Ολυμπιακό Χωριό. Να ενεργοποιηθεί άμεσα η επιδότηση ενοικίου.
  • Να επισκευαστεί άμεσα το κτίριο του νηπιαγωγείου – δημοτικού, που υπέστη ζημιές από τις πυρκαγιές, με ευθύνη του Δήμου, ώστε να είναι έτοιμο στην έναρξη του σχολικού έτους.
  • Ιδιαίτερα για την περιοχή Φλόγα, η ανοικοδόμηση να γίνει με πολεοδομικό σχέδιο, που θα αναλάβει η πολεοδομία του Δήμου. Να γίνει σύνδεση του 6ου Πυροσβεστικού Σταθμού με την Αγία Tριάδα.
  • ΑΜΕΣΑ μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί στις πρώτες βροχές θα πνιγούμε. Να καθαριστούν όλα τα ρέματα της περιοχής.
  • Άμεσα εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης από το αρμόδιο δασαρχείο της Πάρνηθας και των υπηρεσιών, για να επανέλθει το πευκοδάσος και να μην γίνει ζούγκλα. Επίσης ζητάμε το δασαρχείο να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό.
  • Να απαγορευτεί η υλοτόμηση στο δάσος από εργολάβους και εμπόρους, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διάβρωση του εδάφους. Να επιτραπεί στους κατοίκους της περιοχής να κόψουν ξύλα για τις προσωπικές τους ανάγκες σε περιοχές που δεν επηρεάζουν τα αντιπλημμυρικά έργα.
  • Υπογειοποίηση των πυλώνων υπερυψηλής τάσης της ΔΕΔΔΗΕ που περνάνε από την περιοχής μας και εκσυγχρονισμός του ήδη απαρχαιωμένου δικτύου.
  • Για όσους κατοίκους έχουν παιδιά που σπουδάζουν να προβλεφθεί είτε στεγαστικό επίδομα, είτε εξασφάλιση δωματίου στις φοιτητικές εστίες.
  • Πάγωμα και αναστολή χρεών σε εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, τράπεζες (στεγαστικά δάνεια). Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για μια δεκαετία μέχρι να αποκατασταθεί το φυσικό περιβάλλον, μείωση του ΦΠΑ για όλους τους κατοίκους της Βαρυμπόμπης καθώς και τις επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να ικανοποιηθούν άμεσα οι δίκαιες διεκδικήσεις των κατοίκων της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων και να θωρακιστεί ο Δήμος Αχαρνών από το ενδεχόμενο πλημμυρικών φαινομένων τους επόμενους μήνες».
Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...