Να καταργηθεί η στρατιά του Αιγαίου ζήτησε η Γερμανία από την Τουρκία, με “αντάλλαγμα”την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών…

Τουρκική Φρεγάτα TCG YILDIRIM
Φώτο Αρχείου / Τουρκική Φρεγάτα TCG YILDIRIM / Πηγή: turkish navy

Τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου, δηλαδή της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης που αποτελείται από 130.000 στρατιωτικό προσωπικό και που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1975 πρότεινε, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα Sozcu, το Βερολίνο στην Άγκυρα. Η έδρα της Στρατιάς του Αιγαίου στην Τουρκία βρίσκεται στη Σμύρνη και στην τοποθεσία Narlidere, που σημαίνει το ποτάμι των ρόδων.

Ως “αντάλλαγμα”, σύμφωνα με την εφημερίδα,  η γερμανική πλευρά προτείνει την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Η πληροφορία αυτή δεν έχει επισημοποιηθεί από το τουρκικό ΥΠΕΞ ούτε υπάρχει καμία αναφορά σε αυτό  το θέμα από γερμανικές πηγές.

Η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, υπάρχει ως αναφορά στη συνθήκη της Λοζάνης, αλλά σχετικά με τα Δωδεκάνησα, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών αυτών εντάσσεται στο πλαίσιο της συνθήκης των Παρισίων, στην οποία η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος, και δεν μπορεί να έχει λόγο σε αυτό το ζήτημα.

Θυμίζουμε ότι πριν από πολλά χρόνια ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου, είχε προτείνει στον Τουργκούτ Οζάλ τη διάλυση της Στρατιάς του Αιγαίου με αντάλλαγμα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Εκείνη η προσπάθεια προσέγγισης του Ανδρέα Παπανδρέου με τον Τουργκούτ Οζάλ με εκείνη τη συνάντηση στο Νταβός, ακυρώθηκε στην πράξη με την φράση του Ανδρέα Παπανδρέου «Mea culpa», που ειπώθηκε στην ελληνική Βουλή.

Δείτε ακόμα...