Να καταργηθεί ο ΦΠΑ και ο φόρος κατανάλωσης σε ενέργεια και καύσιμα

Την κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια και στα καύσιμα ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σε παρέμβαση που έκανε στη συζήτηση της Ολομέλειας της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για τη θεσμοθέτηση των λόμπι. Τόνισε πως το κύμα ακρίβειας πλήττει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, καταγγέλλοντας ως μέτρα -ασπιρίνη τα όποια μέτρα ανακοινώσει η κυβέρνηση που σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις απώλειες από τα λαϊκά εισοδήματα.

Χαρακτήρισε επιφανειακή τη συζήτηση που αναπτύσσεται καθώς αφήνει εκτός το κύριο που είναι ο τρόπος παραγωγής της οικονομίας, η οποία λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος και οδηγεί σε καταστροφή των παραγωγικών δυνατοτήτων όταν δεν έχει συμφέρον, όταν δεν διασφαλίζει το μέγιστο κέρδος.

Το αποτέλεσμα είναι να καταστρέφονται οι εγχώριες παραγωγικές δραστηριότητες και να αυξάνονται οι εισαγωγές των διεθνών εμπορευμάτων, των οποίων οι τιμές καθορίζονται από τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις πολυεθνικές και τις αυξήσεις του κόστους μεταφορών. 

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον τομέα της Ενέργειας συνέχισε, με τις τιμές χονδρεμπορικής να έχουν αυξηθεί κατά 150%, γεγονός που οφείλεται στην πολιτική της ΕΕ για απελευθέρωση της ενέργειας και της πράσινης μετάβασης. Οι δύο βασικοί παράγοντες που εκτίναξαν τις τιμές της χονδρεμπορικής ήταν η αύξηση των τιμών των ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα αλλά και η αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.

Τις αυξημένες τιμές καλείται να πληρώσει και η Ελλάδα, όταν με ευθύνη της κυβέρνησης, οι ανάγκες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας βασίζονται κατά 50% στην εισαγωγή του φυσικού αερίου και κατά 10% στην εισαγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας ενώ οι εγχώριες μορφές ενέργειας, μειώνονται συνεχώς. Έφερε ως παράδειγμα την απολιγνιτοποίηση η οποία θα μπορούσε να στηρίξει  την εγχώρια παραγωγή ενέργειας με πιο φθηνό ρεύμα αλλά και εξαγωγές, γεγονός που δεν κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της ΔΕΗ αλλά και των αρπακτικών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται σε αιολική ενέργεια και φωτοβολταϊκά.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για κατάργηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ηλεκτρική ενέργεια, στο πετρέλαιο, στα καύσιμα και στα είδη για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού σημειώνοντας πως τα μέτρα που ακούγονται περί κοινωνικού τιμολογίου, κοινωνικών επιδομάτων κ.ά. ουσιαστικά θα επιφέρουν μία αναδιανομή της φτώχειας ανάμεσα σε περισσότερα λαϊκά στρώματα. 

Για την τροπολογία του υπ. Υγείας

Ο Ν. Καραθανασόπουλος κατήγγειλε την απαράδεκτη και εγκληματική λογική της ατομικής ευθύνης που εξακολουθεί να εφαρμόζει η κυβέρνηση κι ενώ βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας. Αντί να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα Υγείας, προχωρά σε εκδικητικά μέτρα, όπως της αναστολής, που αποψιλώνουν το ήδη ελλειμματικό προσωπικό των νοσοκομείων.

Έφερε ως παράδειγμα, τις τραγικές επιπτώσεις της κυβερνητικής επιλογής για αναστολή, τα δύο νοσοκομεία της Πάτρας, όπου στις ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Nοσοκομείου που βρίσκονται σε πληρότητα 100% θα σταματήσουν 15 νοσηλευτές και στο Nοσοκομείο του Αγ. Ανδρέα θα μείνουν εκτός εργασίας 10 νοσηλευτές με αποτέλεσμα οι ΜΕΘ να λειτουργούν κάτω από τα όρια ασφαλείας.

«Δεν σας ενδιαφέρει η εντατικοποίηση των συνθηκών εργασίας, ούτε η ανάγκη εμβολιασμού, ούτε η θωράκιση των δημόσιων δομών». Τα μέτρα με τις μετακινήσεις γιατρών από ένα νοσοκομείο σε άλλο (πχ Πάτρα – Πύργου), η συρρίκνωση των νοσοκομείων, η συγχώνευση κλινικών και τμημάτων, εντάσσονται στο νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για την Υγεία όπου θα γίνει μεγαλύτερη πρόσδεση μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μέσω ΣΔΙΤ.

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για καθολικό εμβολιασμό, μέτρο όμως που δεν φθάνει από μόνο του, εάν δεν συνοδευτεί από μέτρα θωράκισης των νοσοκομείων, λειτουργία νέων ΜΕΘ, προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επίταξη ιδιωτικού τομέα και ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στο τέλος, αναφέρθηκε και στη δεύτερη τροπολογία που έχει κατατεθεί και αφορά την αναστολή προθεσμιών πληρωμής αξιογράφων, που αφορά κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις καθώς η πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων χρησιμοποιούν λιγότερο αυτή τη μέθοδο και ζήτησε συμπληρωματικά μέτρα για την ενίσχυσή τους, ιδιαίτερα των πληγέντων. Σημείωσε ακόμα ότι η συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει και την ενίσχυση των ειδησεογραφικών ιντερνετικών επιχειρήσεων, για το οποίο το ΚΚΕ διαφωνεί και θα το καταψηφίσει. 

Για το λόμπινγκ

Η θεσμοθέτηση του λόμπινγκ βρίσκει σύμφωνα όλα τα αστικά κόμματα ανεξαρτήτως εάν στηρίζουν το μοντέλο των ΗΠΑ ή της ΕΕ, αλλά το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων, των νέων εργαζομένων που δουλεύουν για 4 ώρες με μισθούς πείνας, των συνταξιούχων που βλέπουν τις συντάξεις τους να μειώνονται, των επαγγελματιών και εμπόρων, που πνίγονται στα χρέη.

Το λόμπινγκ, τόνισε, εξυπηρετεί τις πολυεθνικές των οποίων τα συμφέροντα είναι εκ διαμέτρου αντίθετα με τα συμφέροντα του λαού και η κυβέρνηση γνωρίζει, πως με τέτοιου είδους μερεμέτια, ο καπιταλισμός δεν γίνεται πιο ανθρώπινος, αντίθετα ενισχύεται η διαπλοκή και η διαφθορά.

Έφερε παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία αλλά και πρόσφατα στοιχεία με βάση τα οποία εν μέσω πανδημίας, ανέβηκε σε ιστορικά ρεκόρ ο παγκόσμιος πλούτος και οι ανισότητες. Η περιουσία του 1,1% του πιο πλούσιου τμήματος του κόσμου ισοδυναμεί με το 55% του συνολικά παγκόσμιου πλούτου, στοιχεία που δείχνουν ότι διευρύνονται οι ανισότητες, στο πλαίσιο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όπου συγκεντρώνεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια.  

Με το νομοσχέδιο, σημείωσε, η κυβέρνηση κάνει ένα ακόμα βήμα στη σύμφυση ανάμεσα στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό προσωπικό του αστικού συστήματος, μια σύμφυση που διαμορφώνει συνθήκες μεγαλύτερης διαπλοκής. Οι αγώνες της ταξικής πάλης, παρά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι είναι ξεπερασμένοι, πρέπει να ενταθούν και να βάλουν στο στόχαστρό τους, όχι μόνο τη διαχείριση αλλά συνολικά το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...