Να κουρευτούν τα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων

Με την πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα των τραπεζών ουσιαστικά πληρώνει ο λαός για να στηριχθούν οι τράπεζες, επισήμανε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής,  όπου έγινε συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις και τις προοπτικές του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Συζητήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ζήτημα για το οποίο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βγει τάχα στα κεραμίδια, επικαλούμενοι τη ζημιά που θα δημιουργηθεί στο Δημόσιο, λες και δεν ήταν η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που συνέχισε την προκλητική στήριξη του τραπεζικού κεφαλαίου με πακτωλό χρημάτων που πλήρωσε ο λαός.

O Νίκος Καραθανασόπουλος αναφέρθηκε στον ρόλο των τραπεζών, που είναι η στήριξη των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων και η εκμετάλλευση των λαϊκών αναγκών, ο οποίος δεν αλλάζει από τη μετοχική τους σύνθεση, ακόμα και με τη συμμετοχή ή τον έλεγχο του Δημοσίου ο χαρακτήρας των τραπεζών δεν αλλάζει. 

Επισήμανε ότι τα προγράμματα «Ηρακλής 1 και 2» για τα «κόκκινα» δάνεια δεν αποδείχθηκαν αποτελεσματικά ενώ η πορεία ψηφιοποίησης του τραπεζικού συστήματος θα φέρει την ανάγκη για λιγότερους εργαζόμενους και υποκαταστήματα. Υπογράμμισε, τέλος, πως παρότι τα «κόκκινα» δάνεια μειώνονται, δεν μειώνεται το συνολικό ιδιωτικό χρέος προς τις τράπεζες και γι’ αυτό θα έπρεπε να συζητηθεί το ενδεχόμενο κουρέματος των στεγαστικών, επαγγελματικών και αγροτοκτηνοτροφικών δανείων για να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...