Να μην παραχωρηθεί το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας σε ιδιώτες επενδυτές

409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Πάτρα
Φώτο Αρχείου / 409 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, Πάτρα

Να μην παραχωρηθεί το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Πάτρας σε ιδιώτες επενδυτές ζητά το ΚΚΕ μέσω Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Νίκου Καραθανασόπουλου προς τον υπουργό Άμυνας. Για το ίδιο θέμα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους η Δημοτική Αρχή Πάτρας, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς τις περιοχής.

Συγκεκριμένα:

«Στις 22 Φλεβάρη το πρώην 409 Στρατιωτικό Νοσοκομείο βγαίνει σε ηλεκτρονική δημοπρασία από την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ) με τιμή εκκίνησης για το ετήσιο μίσθωμα, το ποσό των 216.000 ευρώ και χρονική διάρκεια μίσθωσης τα 50 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης για άλλα 20). Η μίσθωση γίνεται αποκλειστικά για εμπορική – επαγγελματική χρήση, με την κυβέρνηση να παραδίδει με την απόφασή της αυτή το κτίριο σε ιδιώτες επενδυτές.

Το ακίνητο, το οποίο είναι ιδιοκτησία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και βρίσκεται στον οικισμό του Προφήτη Ηλία στην Πάτρα, μέχρι τον Απρίλιο του 2017 και για διάστημα άνω των 30 χρόνων, στέγαζε κλινικές του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Πατρών “Άγιος Ανδρέας” (Οφθαλμολογική, Ουρολογική και ΩΡΛ Κλινικές, Μαιευτική – Γυναικολογική και η Εντατική Νεογνών), εξυπηρετώντας εκατοντάδες ασθενείς από την πόλη της Πάτρας και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ το 2017 ήταν που σταμάτησε τη λειτουργία του 409 με την υπογραφή του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου.

Σε αυτόν τον “στρωμένο δρόμο” τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει το πράσινο φως για την παραχώρηση του 409 σε ιδιώτες επενδυτές και ταυτόχρονα υποβαθμίζει τη λειτουργία του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων, την ώρα που οι ανάγκες για μια σειρά ειδικότητες όπως η Παιδιατρική, η Ογκολογία και άλλες είναι ολοένα και περισσότερες.

Από τον Μάρτιο του 2022 το ΚΚΕ με Ερώτησή του είχε φέρει ξανά το θέμα στη Βουλή, επισημαίνοντας – ανάμεσα στα άλλα – ότι “με έγγραφό της η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) διαμαρτύρεται διότι δεν αναλήφθηκε πρωτοβουλία από την κυβέρνηση για τη λειτουργία του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων, προς όφελος των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και του λαού της περιοχής για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη”.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει για:

– Να μην παραδοθεί το 409 στους επιχειρηματίες.

– Την ανάπτυξη του 409 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου, με σύγχρονο εξοπλισμό και επαρκή στελέχωση σε αριθμό όλων των ειδικοτήτων με μόνιμες σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των οικογενειών τους, αλλά και του λαού της περιοχής, για δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη».

Δείτε ακόμα...