«Να μην τολμήσουν ούτε καν να σκεφτούν ότι το Παιδοογκολογικό θα γίνει βορά στους ιδιώτες!»

Νοσοκομείο Παίδων - "Αγία Σοφία"
Νοσοκομείο Παίδων – “Αγία Σοφία” / Πηγή: Eurokinissi

Να συνταχθούν και να παλέψουν μαζί της ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Παιδοογκολογικού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, καλεί Σωματεία, συλλογικούς φορείς και Συλλόγους Γονέων η πενταμελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». 

Παράλληλα καλεί σε συνέλευση εργαζομένων την Τρίτη 21 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο κεντρικό αμφιθέατρο, σε συμμετοχή στη στάση εργασίας που έχει καλέσει η ΠΟΕΔΗΝ την Τετάρτη 22 Φλεβάρη μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (με συγκέντρωση 8 π.μ. στην πύλη του νοσοκομείου και στην πορεία προς το υπουργείο Υγείας) αλλά και σε συλλογή υπογραφών καταδίκης του σχεδίου νόμου. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, στις 15 Φλεβάρη με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα κατά του παιδικού καρκίνου, ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης συναντήθηκε με την αναπληρώτρια υπουργό Μ. Γκάγκα και την Μ. Βαρδινογιάννη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που έγινε στα ογκολογικά τμήματα των παιδιατρικών νοσοκομείων «Αγία Σοφία – Αγλαΐα Κυριακού» όπου και «δήλωσαν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα τα ογκολογικά τμήματα θα διαχωριστούν από τα παραπάνω νοσοκομεία και θα μετατραπούν σε ΝΠΙΔ με διάταξη που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Ήδη ετέθη το σχέδιο νόμου στις 17 Φλεβάρη σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24 Φλεβάρη. Μάλιστα δήλωσαν ότι έτσι τα ογκολογικά τμήματα θα έχουν μεγαλύτερη αυτοτέλεια, μεγαλύτερη ευελιξία και θα λειτουργούν καλύτερα σε σχέση με τώρα». 

«Τα μεγάλα λόγια της Βαρδινογιάννη και του Υπουργείου δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια! Για άλλη μια φορά δεν διστάζουν να θυσιάσουν την υγεία του λαού , ακόμη και μικρών παιδιών που παλεύουν απέναντι σε τόσο σοβαρές ασθένειες , για τα επιχειρηματικά συμφέροντα! Δε διστάζουν να βγάλουν στο σφυρί το μοναδικό ουσιαστικά κέντρο αντιμετώπισης του παιδικού καρκίνου πανελλαδικά» υπογραμμίζει και αναφέρει:

«Τι σημαίνει άραγε:

  • Η αυτοτέλεια που θα φέρει η ιδιωτικοποίηση;

Πως θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα; Τι θα συμβαίνει με όσα παιδιά χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις , συχνά πολύπλοκες που χρόνια τώρα οι γιατροί του Αγία Σοφία και του Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποιούσαν; Μήπως αυτή η αυτοτέλεια περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας; Εξάλλου είναι αντιληπτό ότι δεν γίνεται να εξασφαλιστούν οι ανάγκες αυτών των παιδιών ανεξάρτητα από το παιδιατρικό νοσοκομείο και τα τμήματα του ! Τι θα γίνει για παράδειγμα αν ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στην Μονάδα Παίδων; Τι εξυπηρετεί συνεπώς η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλεια του, οπότε απευθείας κέρδη και διαχείριση των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;

  • Η ευελιξία που υπόσχονται;

Σημαίνει πρακτικά ευέλικτοι εργαζόμενοι, με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με την παραπάνω δομή! Εργαζόμενοι όχι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με πείρα και εξειδίκευση στο αντικείμενο τους , αλλά εργαζόμενοι που θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Εργαζόμενοι πρακτικά που θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας».

Ξεκαθαρίζει «να μην τολμήσουν ούτε καν να σκεφτούν ότι το Παιδοογκολογικό θα γίνει βορά στους ιδιώτες» και επισημαίνει πως «η διοίκηση στην τελευταία συνάντηση με την 5μελη επιτροπή τον Δεκέμβρη απάντησε πως δεν είναι ενήμερη και δεν γνωρίζει και πως θα πάρει θέση εάν προκύψει επίσημο θέμα, όμως επί της αρχής είναι σύμφωνη. Κάτι που το επιβεβαιώνει η στάση της… Εξυπηρετεί μαζί με την κυβέρνηση συμφέροντα επιχειρηματιών και μεγαλογιατρών! Δεν δέχεται να μας συναντήσει και να μας ενημερώσει με τρόπο προκλητικό και απαξιωτικό!».

Καταλήγοντας σημειώνει ότι «το νοσοκομείο ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου μας λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουμε εαυτό μέρα και νύχτα. Το οικόπεδο που ανεγέρθη το οίκημα και φιλοξενεί τα τμήματα των δυο νοσοκομείων είναι δωρεά με αυστηρούς όρους στο ελληνικό δημόσιο και στο Αγία Σοφία. Οι εργαζόμενοι στα τμήματα αυτά που παλεύουν καθημερινά να σώσουν παιδιά, που ζουν από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τα προβλήματα των παιδιών που πάσχουν από καρκίνο αλλά και των οικογενειών τους θα σταθούν απέναντι στα σχέδια ιδιωτικοποίησης! Να μην το επιτρέψουμε καθότι αυτή η απόφαση ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για περαιτέρω επιχειρηματική λειτουργία συνολικά της δημόσιας υγείας , όπως έγινε και με το νοσοκομείο Σαντορίνης, της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, βάζει ταφόπλακα σε δικαιώματα εργαζομένων και ασθενών. Αυτή είναι η συνολική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, οι δικές μας όμως ανάγκες είναι εκ διαμέτρου αντίθετες!

Το 2023 κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση στη φροντίδα αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους! Με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους! Με εξασφάλιση αποκλειστικά από τον κρατικό υπολογισμό των αυξημένων αναγκών αυτών των τμημάτων. Με την δημιουργία και άλλων κέντρων εκτός Αθήνας που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...