Να μισθοδοτούνται οι Εθελοντές Μακράς Θητείας σύμφωνα με τον βαθμό που φέρουν

Εκπαίδευση Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ)
Εκπαίδευση Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) και Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) / Πηγή: ΓΕΣ

Τη μισθολογική αντιστοίχιση των Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ) με τον βαθμό που φέρουν, ζητούν με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης. Αναλυτικά, στην Ερώτηση επισημαίνονται τα εξής:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, μέσω της διαδικασίας κοινοβουλευτικού ελέγχου, με Ερωτήσεις έχει αναδείξει αρκετές φορές το πρόβλημα της αναντιστοιχίας ανάμεσα στο βαθμό που φέρουν και στο μισθό που λαμβάνουν οι Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ).

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ψήφιση του ν.4609/2019 έδινε το δικαίωμα στους ΕΜΘ να εξελιχθούν βαθμολογικά μέχρι το βαθμό του Ανθυπολοχαγού (και αντιστοίχων) και να αποστρατευτούν με τον βαθμό του Υπολοχαγού (και αντιστοίχων). Ευλόγως οι ονομασθέντες κατά το έτος 2019 πρώτοι Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι) θεωρούσαν δεδομένο ότι η βαθμολογική προαγωγή τους θα επιφέρει και μισθολογική προαγωγή, εφόσον ήταν συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας. Τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η κυβέρνηση της ΝΔ, για μια ακόμη φορά, φάνηκαν αναξιόπιστες στις πράξεις τους. Ενώ ήταν υποχρέωσή τους να τροποποιήσουν άμεσα τις νομοθετικές διατάξεις του ειδικού μισθολογίου, που μόνο κατ΄ επίφαση είναι ειδικό, προκειμένου η καταβολή του μισθού στους Ανθυπολοχαγούς (και αντιστοίχους) ΕΜΘ να μην καθυστερήσει ούτε μια μέρα, ήδη βρισκόμαστε περίπου στα τέσσερα (4) έτη και οι Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι) πληρώνονται ακόμη ως Ανθυπασπιστές.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να κρατήσει τους ΕΜΘ σε ομηρία και να τους δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες, στον νόμο που προσφάτως ψήφισε (ν.5018/2023) αντί να δώσει τον μισθό που αντιστοιχεί στον βαθμό έδωσε και πάλι κι άλλον βαθμό. Νομοθέτησε ότι πλέον οι ΕΜΘ μπορούν να εξελίσσονται μέχρι τον βαθμό του Υπολοχαγού και να αποστρατεύονται με τον βαθμό του Λοχαγού. Όσον αφορά δε τη μισθολογική τους αποκατάσταση, προκειμένου να πληρώνονται με τον βαθμό του Υπολοχαγού, ο πρωθυπουργός είχε πει “ψηφίστε με και από το 2014 θα σας φέρω νέο μισθολόγιο, αρκεί να με εκλέξετε”. Έκτοτε η κατάσταση παραμένει ίδια.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου επιτέλους και άμεσα να μισθοδοτούνται οι νυν Ανθυπολοχαγοί (και αντίστοιχοι) ΕΜΘ με τον μισθό που αντιστοιχεί στον βαθμό που φέρουν και όχι του Ανθυπασπιστή;».

Δείτε ακόμα...