Να πληρώσουν οι τράπεζες και το κράτος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Κοινός παρονομαστής τόσο του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τα μουσεία, όσο και συνολικά της πολιτικής όλων των αστικών κομμάτων στον πολιτισμό, είναι η εμπορευματοποίηση της Τέχνης και του Πολιτισμού, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Μάλιστα, σχολιάζοντας την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, ότι «ο Πολιτισμός είναι παράγοντας της βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης», ξεκαθάρισε ότι στον καπιταλισμό η ανάπτυξη είναι πάντα σε βάρος των καλλιτεχνών και προς όφελος της βιομηχανίας του θεάματος και ακροάματος. Αυτό άλλωστε επιδιώκει και το νομοσχέδιο, την υποταγή δηλαδή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην τουριστική ανάπτυξη, βάζοντας νέους φραγμούς στην πρόσβαση στον πολιτισμό στο λαό και τη νεολαία.

Ο ίδιος παρονομαστής, σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, βρίσκεται πίσω και από το Προεδρικό Διάταγμα για τους καλλιτέχνες, επιδιώκει δηλαδή εργαζόμενους στο χώρο της Τέχνης, ακόμα πιο φθηνούς, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά δικαιώματα. Όπως επισήμανε, αποτελεί συνολική αντίληψη, που υπάρχει και σε άλλους κλάδους, για την αποσύνδεση των πτυχίων από την εργασία, για κατηγοριοποίηση των σπουδών και τη δημιουργία πτυχίων πολλών ταχυτήτων, επιδιώξεις που πηγαίνουν χέρι χέρι με τις ανατροπές στην αγορά εργασίας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι ο αγώνας που ξεδιπλώνουν οι καλλιτέχνες πρέπει να συγκρουστεί με την πραγματική αιτία, δηλαδή την εμπορευματοποίηση της τέχνης και τα συμφέροντα της βιομηχανίας θεάματος.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ για την απαγόρευση των πλειστηριασμών, εξήγησε πώς δεν είναι φυσικό φαινόμενο τα «κόκκινα δάνεια» και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αλλά αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, με τεράστιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, με αύξηση της φοροεπιδρομής, με εισφοροεπιδρομή από το νόμο Κατρούγκαλου που δημιούργησαν συνθήκες αδυναμίας ανταπόκρισης σε δάνεια, εφορία κ.α.

Επιπλέον αναφέρθηκε στη διαμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου που διευκόλυνε τους πλειστηριασμούς, στο οποίο πάτησε ο Άρειος Πάγος, δίνοντας «πράσινο φως» στην επίσπευση πλειστηριασμών και κατασχέσεων από διαχειριστές των funds. Ένα νομοθετικό πλαίσιο που διαμόρφωσε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ με το ξεπούλημα κόκκινων δανείων σε funds, θεσπίζοντας το Ιδιώνυμο στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς και με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Εκεί πάτησε ο νέος πτωχευτικός κώδικας της ΝΔ, όπως εξήγησε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, στηλίτευσε τις προτάσεις των άλλων κομμάτων που ζητούν να αυξηθούν οι δόσεις των δανειοληπτών, μετατρέποντάς τους σε ομήρους των τραπεζών και τους κράτους. Αντίθετα, το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει την κατάσταση των υπερχρεωμένων να την πληρώσουν οι τράπεζες και το κράτος, με γενναίο κούρεμα των χρεών, απαγόρευση ολοκληρωτικά των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και των απαραίτητων μέσων των επαγγελματιών. Σε αυτά αφορά, τόνισε η τροπολογία ΚΚΕ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...