«Ναι» της Ουάσιγκτον στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16

Σμήνος F16 μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε παρέλαση στη Θεσσαλονίκ
Φώτο Αρχείου / Σμήνος F16 μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας σε παρέλαση στη Θεσσαλονίκη / Πηγή: Eurokinissi

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε τους ηγέτες της «G7» που συμμετέχουν στην σύνοδο κορυφής που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία ότι η Ουάσιγκτον θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία νατοϊκών χωρών να εκπαιδεύσουν Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16, μετέδωσε χθες το CNN, επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες μέρες, οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ολλανδίας είχαν ανακοινώσει τη σχετική πρωτοβουλία, που θεωρείται ότι είναι το πρώτο βήμα για την παράδοση δυτικών μαχητικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε χθες άλλες 71 οντότητες σε μια εμπορική μαύρη λίστα για υποστήριξη της Ρωσίας, στο πλαίσιο του πακέτου νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας που ανακοίνωσε σήμερα η Ομάδα των Επτά πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου (G7).

Η ενέργεια του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ στοχεύει όσους στηρίζουν τον ρωσικό στρατό και επεκτείνει το πεδίο των ελέγχων των εξαγωγών σε Ρωσία και Λευκορωσία. Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει 69 ρωσικές οντότητες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν.

Οι νέοι έλεγχοι των εξαγωγών στοχεύουν έργα που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην Ρωσία και την Λευκορωσία, αναφέρει το υπουργείο Εμπορίου.

Λίγες ώρες αργότερα, η Ρωσία ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ, ότι απαγορεύει την είσοδο στο έδαφός της σε 500 Αμερικανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων είναι και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Ουάσινγκτον.

«Σε απάντηση των αντιρωσικών κυρώσεων, που επιβάλλει τακτικά η κυβέρνηση Μπάιντεν (…) απαγορεύεται η είσοδος στη Ρωσική Ομοσπονδία σε 500 Αμερικανούς» ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι μεταξύ των 500 είναι και ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...