ΝΑΤΟ: Άλλη μια συνεκπαίδευση των ελληνικών και αμερικανικών ΕΔ επί ελληνικού εδάφους με τις κάννες στραμμένες στη Ρωσία

Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ
Φώτο Αρχείου / Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Με τις κάννες κυριολεκτικά στραμμένες στη Ρωσία ολοκληρώθηκε άλλη μια συνεκπαίδευση των ελληνικών και αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) επί ελληνικού εδάφους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΓΕΕΘΑ, 11 με 20/1 διεξήχθη συνεκπαίδευση στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Σάντας στο Κιλκίς, στο πλαίσιο της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «ΠΗΓΑΣΟΣ 21».

Ασκήσεις στο πλαίσιο της ετήσιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve»

Στην άσκηση συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού και της 101 Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού των ΗΠΑ (CAB), στοιχεία της οποίας (ελικόπτερα και προσωπικό) έχουν μετασταθμεύσει εδώ και μήνες στο Στεφανοβίκειο, πραγματοποιώντας ασκήσεις σε όλο τον άξονα από το Μυρτώο έως τη Βόρεια Ελλάδα.

Ασκήσεις στο πλαίσιο της ετήσιας επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που από το 2014 αναπτύσσει σε όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, από τα Βαλκάνια έως τη Βαλτική, πρόσθετα μάχιμα τμήματα από τις ΗΠΑ.

Από παλιότερη Νατοϊκή άσκηση "Atlantic Resolve" - Τσέχικος Στρατός
Φώτο Αρχείου / Από παλιότερη Νατοϊκή άσκηση “Atlantic Resolve” – Τσέχικος Στρατός / Πηγή: MARCOM

Στο πλαίσιο της «ΠΗΓΑΣΟΣ 21» πραγματοποιήθηκε σχεδίαση και εκτέλεση αεροκίνητων επιχειρήσεων, με έμφαση σε αντικείμενα εξάλειψης αεροπρογεφυρώματος και επιθετικές ενέργειες επιπέδου Λόχου, διαδικασίες Τακτικής Φροντίδας Μάχης (TCCC) και εκκένωσης τραυματιών πεδίου μάχης (MEDEVAC). Μετείχαν 5 ελικόπτερα «Black Hawk» των ΗΠΑ (3 UH-60 και 2 HH-60), ελληνικά «Huey» και «Apache», όπως και πεζοπόρα τμήματα και από τις δύο πλευρές.

«Η ανωτέρω συνεκπαίδευση για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνει τη συνεχή ενίσχυση των μακροχρόνιων ισχυρών δεσμών μεταξύ των δύο συμμάχων χωρών και συνέβαλε στην έτι περαιτέρω επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των συμμετεχουσών δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο», αναφέρεται αρμοδίως από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Ακόμα πιο κατατοπιστικοί για τους στόχους αυτής της δραστηριότητας, οι ίδιοι οι Αμερικανοί ενημέρωσαν πως «η “Pegasus 21” επικεντρώθηκε στη ‘διαλειτουργικότητα’ με τους Έλληνες συμμάχους μας μέσω του σχεδιασμού και της διεξαγωγής επιχειρήσεων αεροπορικών επιθέσεων των ΗΠΑ». Ενώ ο αρμόδιος αξιωματικός τους, λοχαγός Zachary Blevins, τονίζει σε δηλώσεις του: «Αυτή η άσκηση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της “Atlantic Resolve” προκειμένου να καθησυχάσει τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και τους εταίρους περί της διαρκούς δέσμευσής μας προς την Ευρώπη». Οι Αμερικανοί υπογραμμίζουν επίσης ότι «η διεξαγωγή ρεαλιστικών ασκήσεων σε όλη την Ευρώπη αποτελεί προτεραιότητα για τις μονάδες της Atlantic Resolve».

Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη Νέα Σάντα Κιλκίς - Γενάρης 2021
Φώτο Αρχείου / Διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στη Νέα Σάντα Κιλκίς – Γενάρης 2021 / Πηγή: Eurokinissi

Εξ ου και η άσκηση «διερεύνησε πολλές διαφορετικές πτυχές αεροπορικής υποστήριξης, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων εκκένωσης τραυματιών πεδίου μάχης», επιβεβαιώνοντας ότι πάνω στην όξυνση των ανταγωνισμών ετοιμάζονται για τα χειρότερα δυνατά σενάρια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την «ΠΗΓΑΣΟΣ» τα πληρώματα των ελικοπτέρων, Έλληνες και Αμερικανοί, μετείχαν σε «πτήσεις εξοικείωσης γύρω από την πόλη του Κιλκίς», ώστε σύμφωνα με τους Αμερικανούς «η επίγεια δύναμη να εξοικειωθεί με τις τυπικές διαδικασίες λειτουργίας μας». Να μάθουν δηλαδή οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να υπηρετούν μαζί με τα αμερικανικά ελικόπτερα.

Πάιατ: «Εντατικά ασκούνται φέτος» οι αμερικανικές δυνάμεις με τις αντίστοιχες ελληνικές

Γι΄αυτό εξάλλου, τη συνεκπαίδευση έσπευσε να χαιρετίσει ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, επισημαίνοντας το πόσο «εντατικά ασκούνται φέτος» οι αμερικανικές δυνάμεις με τις αντίστοιχες ελληνικές. Επίσης για τη συνεκπαίδευση αναφέρθηκε και o Αμερικανός στρατηγός ε.α. Ben Hodges, πρ. διοικητής των χερσαίων αμερικανικών δυνάμεων που εδρεύουν στην Ευρώπη (US Army Europe), δηλώνοντας επί λέξει ότι «το Κρεμλίνο δεν θα πάρει στα σοβαρά τις αποτρεπτικές μας προσπάθειες, εκτός εάν βλέπουν εξειδικευμένους, πειθαρχημένους και θανατηφόρους αερομεταφορείς του Στρατού (…) αυτή η προσπάθεια στην Ελλάδα είναι μια σημαντική συμβολή στην αποτροπή και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Κοινή άσκηση με την τουρκική φρεγάτα «Gokova»

Φρεγάτα TCG GOKOVA (F496) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας
Φώτο Αρχείου / Φρεγάτα TCG GOKOVA (F496) του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας / Πηγή: Turkish Navy

Και ενώ οι Αμερικανοί ασκούνταν στη Βόρεια Ελλάδα, μια «ανάσα» από τη Δυτικοβαλκανική, η ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 ανοιγόταν στην Ανατολική Μεσόγειο. Πραγματοποιούσε κοινή άσκηση με την τουρκική φρεγάτα «Gokova». Στις 22 με 24/1 η ναυαρχίδα της δύναμης, ισπανική φρεγάτα «Cristobal Colon», έδενε για επίσημη επίσκεψη στο λιμάνι της Μερσίνας, βορειοανατολικά της Κύπρου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...