ΝΑΤΟ: Απέλασε οκτώ μέλη της ρωσικής αποστολής – Αντίποινα προαναγγέλλει η Μόσχα

ΝΑΤΟ

Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ανάκληση των διαπιστεύσεων οκτώ μελών της ρωσικής αποστολής στην έδρα του στις Βρυξέλλες που ήταν «αδήλωτοι αξιωματικοί της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών», δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Μπορούμε επίσης να επιβεβαιώσουμε ότι μειώσαμε τον αριθμό των θέσεων που η Ρωσική Ομοσπονδία μπορεί να έχει διαπιστευμένους στο ΝΑΤΟ σε δέκα», σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Η πολιτική του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία παραμένει συνεπής. Έχουμε ενισχύσει την αποτροπή και την άμυνά μας ως απάντηση στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας, ενώ ταυτόχρονα παραμένουμε ανοιχτοί για ουσιαστικό διάλογο», πρόσθεσε.

Αντιδρώντας, ο Λεοντίν Σλούτσκι, ανώτερος Ρώσος βουλευτής, δήλωσε πως η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίποινα απέναντι στην απόφαση του ΝΑΤΟ. Ο Σλούτσκι, επικεφαλής της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Κάτω Βουλής, τόνισε επίσης, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι η Μόσχα δεν θα ανταποδώσει απαραίτητα με τον ίδιο τρόπο.

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία επιβεβαίωσε ότι η αποστολή της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ μειώθηκε από τα 20 στα 10 άτομα, μεταδίδει το πρακτορείο TASS από τις Βρυξέλλες , επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου της Συμμαχίας.

ΗΠΑ: Γερουσιαστές ζητούν απελάσεις έως 300 Ρώσων διπλωματών

Τέσσερις Αμερικανοί γερουσιαστές και από τα δύο κόμματα, μεταξύ των οποίων, ο Δημοκρατικός Μπομπ Μενέντεζ, (που προεδρεύει της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας) και ο Ρεπουμπλικάνος Μάρκο Ρούμπιο, αξίωσαν από την κυβέρνηση να απελάσει ως και 300 Ρώσους διπλωμάτες στην περίπτωση που η Μόσχα δεν χορηγήσει περισσότερες βίζες για το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στη Ρωσία.

Στην επιστολή τους επικρίνουν τη Ρωσία υποστηρίζοντας πως εδώ και καιρό καταμετρά το δικό της προσωπικό για να υπολογίζει τον αριθμό των Αμερικανών διπλωματών στους οποίους επιτρέπει να βρίσκονται στο έδαφός της.

Οι ΗΠΑ είχαν διαμαρτυρηθεί επίσημα όταν η Μόσχα απαγόρευσε τον Αύγουστο την πρόσληψη ρωσικού ή μη προσωπικού στις ξένες πρεσβείες στη Ρωσία, αναγκάζοντας κατά συνέπεια την Ουάσινγκτον να απολύσει σχεδόν 200 ντόπιους υπαλλήλους της στις αποστολές της σε όλη τη ρωσική επικράτεια.

Επίσης, τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση Μπάιντεν απέλασε 10 Ρώσους διπλωμάτες επικαλούμενοι ρωσικές κυβερνο-επιθέσεις και «παρεμβάσεις» στις αμερικανικές εκλογές του 2020.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...