ΝΑΤΟ: Χωρίς νομιμότητα τα δημοψηφίσματα στις υπό ρωσικό έλεγχο περιοχές της Ουκρανίας

Τα δημοψηφίσματα που πραγματοποιούνται στις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας της Ουκρανίας «δεν έχουν νομιμότητα», δηλώνει το ΝΑΤΟ καθώς οι εξελίξεις δείχνουν ότι κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση με τη Ρωσία, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν λάδι στη φωτιά που απειλεί κι άλλους λαούς. 

«Οι Σύμμαχοι δεν αναγνωρίζουν και δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. Τα εικονικά δημοψηφίσματα στις περιοχές του Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας δεν έχουν νομιμότητα και θα αποτελέσουν κατάφωρη παραβίαση του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει στη δήλωσή του το Σύμφωνο. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα αναγνωρίσουν την παράνομη προσάρτησή τους. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά. Καλούμε όλα τα κράτη να απορρίψουν τις κατάφωρες προσπάθειες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση», αναφέρει.

Επίσης, το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι «οι ρωσικές δηλώσεις, συμπεριλαμβανομένης της μερικής επιστράτευσης, αποτελούν μια περαιτέρω κλιμάκωση στον παράνομο πόλεμο της εναντίον της Ουκρανίας» και πως «οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παραμένουν αποφασισμένοι στην παροχή πολιτικής και πρακτικής υποστήριξης στην Ουκρανία καθώς συνεχίζει να αμύνεται ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα».

«Στεκόμαστε ενωμένοι για να υπερασπιστούμε και να προστατεύσουμε κάθε εκατοστό της συμμαχικής επικράτειας», καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...