ΝΑΤΟ: Δαπάνες ρεκόρ για τους νέους επιθετικούς στόχους

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που πραγματοποιήθηκε στην Μαδρίτη, οι ηγέτες των ιμπεριαλιστικών κρατών συμφώνησαν μεταξύ άλλων να πάνε για υπερκάλυψη της καθορισμένης ήδη από το 2014 ΝΑΤΟικής νόρμας κάθε κράτος – μέλος να δίνει ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες προσανατολισμένες όπως είναι στις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Ο Στόλτενμπεργκ μάλιστα είπε ότι αυτό το 2% είναι πια «όροφος και όχι ταβάνι», ενώ το 2022 τα 30 κράτη – μέλη αναμένεται να δαπανήσουν το αστρονομικό ποσό των 1,051 τρισ. δολαρίων για τέτοιες δαπάνες.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ, δαπανά σε εξοπλισμούς το 3,76% του ΑΕΠ, κοντά 7,5 δισ. ευρώ, καταγράφοντας τη μια πρωτιά μετά την άλλη στο σύνολο των 30 κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, πάνω και από τις ΗΠΑ.

Αλλωστε, οι ηγέτες των 30 κρατών – μελών υπέγραψαν Επιστολή Δέσμευσης για το νεοσύστατο Ταμείο Καινοτομίας του ΝΑΤΟ. Οπως έλεγε ο Στόλτενμπεργκ, θα «επενδύσει» 1 δισ. ευρώ σε start-ups και άλλες εταιρείες σε έρευνες και τεχνολογικές καινοτομίες που θα αξιοποιηθούν για τη «διατλαντική ασφάλεια» προκειμένου η λυκοσυμμαχία να διατηρήσει το τεχνολογικό της πλεονέκτημα απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, οι οποίες «αμφισβητούν αυτό το προβάδισμα. Σε οτιδήποτε, από την Τεχνητή Νοημοσύνη έως τις διαστημικές τεχνολογίες».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...