ΝΑΤΟ: Διήμερη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας

ΓΓ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11/7/2018 / Πηγή: Eurokinissi

Διήμερη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα. Η ατζέντα της διάσκεψης, όπως την παρουσίασε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο ΓΓ της λυκοσυμμαχίας Γ. Στόλτενμπεργκ είναι η προετοιμασία για το 2ο κύμα του κορονοϊού, η επικαιροποίηση των κατευθυντηρίων για τη λεγόμενη «ανθεκτικότητα των κρατών μελών», η αποτροπή και άμυνα του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία και οι επιχειρήσεις σε περιοχές όπως Αφγανιστάν και Ιράκ.

Αναφερόμενος στο θέμα της Λιβύης ο Γ. Στόλτενμπεργκ, υιοθέτησε πληροφορίες για μαζικούς τάφους στην περιοχή που ελέγχεται από τις δυνάμεις του Χάφταρ και επέμεινε για «πολιτική λύση» στη χώρα, δηλώνοντας τη στήριξη του ΝΑΤΟ στις προσπάθειες του ΟΗΕ και τη λεγόμενη Διαδικασία του Βερολίνου, όπου βασικό ρόλο παίζει η Τουρκία. «Είμαστε ανήσυχοι για την αυξημένη ρωσική παρουσία, στη Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία και τη Λιβύη και την παρακολουθούμε στενά», είπε, προδιαγράφοντας ότι το θέμα θα συζητηθεί στην διάσκεψη.

Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρει μέρος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζ. Μπορέλ καθώς και οι υπουργοί Άμυνας της Φιλανδίας, της Σουηδίας και της  Αυστραλίας, ως απόδειξη της «εμβάθυνσης των δεσμών μας» με χώρες και οργανισμούς που «έχουμε παρόμοιες θέσεις», όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Για την πανδημία, στόχος είναι να καταλήξουν σε ένα νέο επιχειρησιακό σχέδιο, να φτιάξουν ένα απόθεμα ιατρικού εξοπλισμού έτοιμο προς διάθεση στα κράτη μέλη, και να στήσουν ένα ταμείο για αγορές κρίσιμων ιατρικών εφοδίων.

Για την λεγόμενη «ανθεκτικότητα» των κρατών μελών με τομείς προτεραιότητας την Ενέργεια, τις Μεταφορές και τις Τηλεπικοινωνίες, όπως είπε ο Στόλτενμπεργκ χρειάζονται συγκεκριμένα μέτρα απέναντι σε απειλές στον κυβερνοχώρο, στην ασφάλεια των γραμμών ανεφοδιασμού και την ξένη ιδιοκτησία και έλεγχο πάνω σε κρίσιμες υποδομές.

Για τη Ρωσία που κατά το ΝΑΤΟ εκσυγχρονίζει και αναπτύσσει τις πυραυλικές της δυνατότητες, και συνεχίζει να παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ο Γ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι αναμένει οι υπουργοί «να συμφωνήσουν σε ένα ουσιαστικό και ισορροπημένο πακέτο πολιτικών και στρατιωτικών μέτρων ως απάντηση».

Ταυτόχρονα κάλεσε τη Ρωσία αλλά και την Κίνα σε διάλογο για έλεγχο των εξοπλισμών. Ειδικά για την Κίνα ανέφερε ότι επενδύει σε νέες πυρηνικές κεφαλές και νέα συστήματα μάχης, αλλά «ως παγκόσμια δύναμη η Κίνα έχει και παγκόσμιες υποχρεώσεις» και γι΄αυτό πρέπει να μπει σε διάλογο για τον έλεγχο των εξοπλισμών.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη και ειδικά στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. «Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε αυξημένη παρουσία Αμερικανών στρατιωτών γενικά στην Ευρώπη, σε χώρες της Βαλτικής, Πολωνία, Ρουμανία και αλλού, αυξημένη αεροναυτική δραστηριότητα, στάθμευση εδώ δυνάμεων και ασκήσεις, μεταφορά και αποθήκευση εδώ στρατιωτικού εξοπλισμού», είπε.

Οι ιμπεριαλιστές σχεδιάζουν τις επόμενες επιθετικές ενέργειες του δολοφονικού μηχανισμού του ΝΑΤΟ. Η όξυνση των αντιθέσεων ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές χώρες, τίποτε καλό δεν προδικάζει για τους λαούς. Ο λαός μας χρειάζεται  να οργανώσει την πάλη του για να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις και η βάση της Σούδας. Είναι αναγκαία η οργάνωση της πάλης για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε, με λαϊκή εξουσία για το σοσιαλισμό.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...