ΝΑΤΟ: Δηλώνει έτοιμο να συνδράμει στην οικοδόμηση ασφάλειας στη Λιβύη

ΓΓ ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11/7/2018 / Πηγή: Eurokinissi

Αφού εξαφάνισε από το χάρτη τη Λιβύη το 2011, σήμερα το ΝΑΤΟ δηλώνει έτοιμο να συνδράμει την οικοδόμηση ασφάλειας στη Λιβύη όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το θράσος των «γερακιών» του ΝΑΤΟ ξεπερνάει κάθε πρόβλεψη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε την Πέμπτη ότι η συμμαχία είναι έτοιμη να συμβάλει στην οικοδόμηση ασφάλειας στη Λιβύη μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ είπε ότι καλωσορίζει μια κατάπαυση του πυρός στην Λιβύη σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε:

«Έχουμε δει την παρουσία μαχητικών αεροσκαφών και μισθοφόρων που χρηματοδοτούνται από τη Ρωσία και όλες τις ρωσικές στρατιωτικές δυνατότητες», είπε σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας στην περιοχή.

«Για το ΝΑΤΟ, αυτό απλώς υπογραμμίζει τη σημασία της υποστήριξης των προσπαθειών του ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης με διαπραγμάτευση στην κρίση της Λιβύης».

Η βαριά επένδυση της Ρωσίας σε νέο στρατιωτικό εξοπλισμό και η αυξημένη στρατιωτική παρουσία της στα σύνορα της στρατιωτικής συμμαχίας εμπίπτει σε ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο, σύμφωνα με τον Stoltenberg. Δεν είναι μόνο παρούσα στη Λιβύη, “αλλά και σε άλλα μέρη της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής, της Συρίας, της περιοχής της Βαλτικής και του βορρά”, είπε.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει «μεγάλη ανησυχία» στο ΝΑΤΟ, αλλά η συμμαχία “παρακολουθεί πολύ στενά” και επένδυσε σε νέες δυνατότητες «ως απάντηση σε μια πιο ισχυρή Ρωσία», πρόσθεσε.

Ανεξάρτητα από τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς του ΝΑΤΟ και την αντιπαράθεσή του με Ρωσία και Κίνα, οι λαοί, των οποίων αναφέρεται το όνομά τους, πρέπει να ανασκουμπώνονται. Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι αποσταθεροποιητικός, όπου κι αν έσπευσε να «βοηθήσει». Φτώχεια, προσφυγιά, νεκρούς και πολέμους σπέρνει το ΝΑΤΟ όπου «συνδράμει». Μόνο ανησυχία και οργή προκαλούν τέτοιες δηλώσεις σαν τη σημερινή του Στόλτεμπέργκ στους λαούς της περιοχής.

Με πληροφορίες από anadolu.com

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...