ΝΑΤΟ – ΕΕ: Διαβουλεύσεις για το Ουκρανικό «Σχέδιο Νίκης» που οδηγεί σε παραπέρα κλιμάκωση του πολέμου

Εντατικές είναι οι διαβουλεύσεις στο ευρωατλαντικό μπλοκ για τα επόμενα βήματα της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με τη Ρωσία. Στην παρούσα φάση, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται το «Σχέδιο Νίκης» του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένκσι, ένα σχέδιο κλιμάκωσης του πολέμου. 

Το «Σχέδιο Νίκης» της Ουκρανίας συζητήθηκε στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ – Ουκρανίας και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επισκέφθηκε σήμερα τη Γερμανία, όπου είχε τετραμερή συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, τον Γάλλο πρόεδρο, Εμάνουελ Μακρόν και τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ.

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε» την αποφασιστικότητα και την προσπάθεια για τη στήριξη της Ουκρανίας, ανέφερε ο Μπαίντεν στην συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Γερμανό καγκελάριο, ενώ ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς δήλωσε πως η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρειαστεί». Και οι δύο, απέφυγαν πάντως κάποια δημόσια αναφορά στο «Σχέδιο Νίκης». 

To «Σχέδιο Νίκης» της Ουκρανίας, που υποτίθεται πως αποσκοπεί να «εξαναγκάσει» τη Ρωσία σε διαπραγματεύσεις για «δίκαιη ειρήνη», στην πραγματικότητα αποτελεί ένα σχέδιο επέκτασης του πολέμου με απευθείας στρατιωτική σύγκρουση ΝΑΤΟ – Ρωσίας.

Με βάση όσα έχει παρουσιάσει ο Ζελένσκι, περιλαμβάνει μια «άνευ όρων πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», ακόμη κι αν δεν οριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης. Επίσης, προμήθεια ΝΑΤΟικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς που θα χρησιμοποιηθούν για χτυπήματα και μέσα σε ρωσικό έδαφος, καθώς και ανάπτυξη στην Ουκρανία ενός ολοκληρωμένου πακέτου στρατηγικού μη πυρηνικού όπλοστασίου, για την «αποτροπή οποιασδήποτε στρατιωτικής απειλής από τη Ρωσία». Οι ευρωατλαντικοί θα έχουν ρόλο στην προστασία και διαχείριση των κρίσιμων πόρων της Ουκρανίας, προκειμένου να ανταμειφθούν με επενδυτικές ευκαιρίες για τους μονοπωλιακούς τους ομίλους. Ακόμη προβλέπει την αντικατάσταση στρατευμάτων των ΗΠΑ στην Ευρώπη με ουκρανικά σώματα, καθώς μετά τη σύγκρουση ο ουκρανικός στρατός μπορεί «να χρησιμοποιήσει την εμπειρία του για να ενισχύσει την άμυνα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης», όπως δήλωσε ο Ζελένσκι.

Μετά την ολοκλήρωση, σήμερα, της Συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας του ιμπεριαλιστικού οργανισμού Μ. Ρούτε απέφυγε να τοποθετηθεί για το «Σχέδιο Νίκης» το οποίο παρουσίασε την Πέμπτη ο Ζελένσκι στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ουκρανίας. Διεμήνυσε πάντως ότι θα δοθούν, όπως είχε υποσχεθεί το ΝΑΤΟ, τα 40 δισ. ευρώ για την στρατιωτική «βοήθεια» της Ουκρανίας. Μάλιστα, ανέφερε πως τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ήδη διαθέσει στο πρώτο μισό του 2024 20,9 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά την πορεία ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρούτε επανέλαβε ότι η απόφαση αυτή είναι «μη αναστρέψιμη» και πως θα διασφαλιστεί η Ουκρανία να έχει όσα χρειάζεται για να επικρατήσει έναντι της Ρωσία. 

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βλ. Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι ορισμένοι σύμμαχοι έχουν θέσει το ζήτημα της διεξαγωγής απευθείας συνομιλιών του Κιέβου με τη Ρωσία, κάτι που, όπως είπε, «είναι μια επιθυμητή ιδέα για τη Ρωσία».

Από την άλλη, ο Ρώσος πρόεδρος Βλ. Πούτιν ανέφερε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη για διάλογο με την Ουκρανία, αλλά «στη βάση των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί». Χαρακτήρισε, δε, «ισορροπημένη» την κοινή πρόταση Κίνας και Βραζιλίας «για τον τερματισμό του πολέμου» στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για την εξεύρεση λύσης.

Η «ειρηνευτική πρωτοβουλία» της Κίνας και της Βραζιλίας αποδέχεται σε μεγάλο βαθμό τα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στον πόλεμο και προβλέπει την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Ετικέτες: , , ,

Δείτε ακόμα...