ΝΑΤΟ – ΕΕ: Δημιουργούν “ομάδα εργασίας” για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών κόντρα στη Ρωσία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το NATO και η ΕΕ δημιουργούν ομάδα εργασίας για την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών λόγω, όπως ισχυρίζονται, της “μετατροπής της ενέργειας σε όπλο” από τη Ρωσία, αναφερόμενοι και στο σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream που αποδίδουν στη Ρωσία, δήλωσαν σήμερα οι επικεφαλής τους, Γενς Στόλτενμπεργκ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η δολιοφθορά στους αγωγούς από τη Ρωσία προς τη Γερμανία στην Βαλτική Θάλασσα τον περσινό Σεπτέμβριο κατέδειξε την ανάγκη “να αντιμετωπιστεί αυτό το νέο είδος απειλής“.

Αυτή είναι μια ομάδα εργασίας στην οποία οι ειδικοί μας από το NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εργαστούν χέρι-χέρι για να εντοπίσουν σημαντικές απειλές στις κρίσιμης σημασίας υποδομές μας, να εξετάσουν τα στρατηγικής σημασίας τρωτά σημεία που έχουμε“, σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στις Βρυξέλλες, έχοντας δίπλα της τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σε δηλώσεις που έκανε πριν από την συνάντησή του με την Επιτροπή της φον ντερ Λάιεν, ο Στόλτενμπεργκ σημείωσε ότι η ομάδα αυτή εργασίας θα εντάσσεται στο πλαίσιο της αυξημένης συνεργασίας ανάμεσα στο NATO και την ΕΕ.

“Η ανθεκτικότητα και η προστασία των κρίσιμων υποδομών αποτελούν βασικό μέρος των κοινών μας προσπαθειών, βάσει αυτού που έχουμε δει τόσο από την μετατροπή της ενέργειας σε όπλο από τον πρόεδρο Πούτιν και (…) από το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream”, σημείωσε.

Είχε προηγηθεί χθες η ενδυνάμωση των δεσμών ανάμεσα σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα με την υπογραφή Κοινής Δήλωσης για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ. όπου βασικό χαρακτηριστικό είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και στον τομέα των πληροφοριών.

Στην Κοινή Δήλωση γίνεται ξεκάθαρο ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί τον βασικό πυλώνα της συλλογικής άμυνας και παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ αναγνωρίζεται «η αξία μιας δυνατότερης και με περισσότερες ικανότητες ευρωπαϊκής άμυνας που θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και υπερατλαντική ασφάλεια, συμπληρωματικά και διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ».

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...