Την ενδυνάμωση των δεσμών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ σε όλα τα επίπεδα υπέγραψαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ δεσμεύτηκαν να παράσχουν κι άλλα όπλα στην Ουκρανία.
Στο επίκεντρο της Κοινής Δήλωσης για τη Συνεργασία ΝΑΤΟ – ΕΕ είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα, αλλά και στον τομέα των πληροφοριών. Επί της ουσίας ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώνουν ακόμη περισσότερο τις δυνάμεις, τις στρατιωτικές και πολιτικές υποδομές, αλλά και την έρευνα, έχοντας στραμμένο το βλέμμα στην κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης με την Ρωσία στο έδαφος της Ουκρανίας αλλά και την Κίνα.
Στην Κοινή Δήλωση γίνεται ξεκάθαρο ότι «το ΝΑΤΟ αποτελεί τον βασικό πυλώνα της συλλογικής άμυνας και παίζει κρίσιμο ρόλο στην ευρωατλαντική ασφάλεια», ενώ αναγνωρίζεται «η αξία μιας δυνατότερης και με περισσότερες ικανότητες ευρωπαϊκής άμυνας που θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και υπερατλαντική ασφάλεια, συμπληρωματικά και διαλειτουργικά με το ΝΑΤΟ».
Η συνεργασία «είναι περισσότερο σημαντική παρά ποτέ», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ. «Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη σύμπραξη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία», είπε.
Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ρητά η Κίνα για πρώτη φορά. «Ο αυξανόμενος δογματισμός και οι πολιτικές της Κίνας αποτελούν προσκλήσεις τις οποίες χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε», αναφέρεται στην Κοινή Δήλωση, αποτελώντας έτσι την πρώτη επίσημη αναφορά της Κίνας ως αντίπαλο, που υπογράφουν αξιωματούχοι της ΕΕ.
«Από την αρχή του πολέμου έχουμε προμηθεύσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας στρατιωτικό εξοπλισμό», δήλωσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος καλωσόρισε τις ανακοινώσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας να παράσχουν στη χώρα, νέου τύπου αρματαγωγά και άλλου τύπου στρατιωτικό εξοπλισμό. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν συζητήσεις για το τί είδους νέα όπλα μπορούν να παρασχεθούν, στο πλαίσιο της ομάδας Ramstein, υπό την προεδρία των ΗΠΑ. «Σχεδιάζονται συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα με τους Ουκρανούς για να δούμε τι είδους όπλα χρειάζονται και ποιος από τους συμμάχους μπορεί να τα παράσχει», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ.
Ανέφερε ακόμα πως «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και τα μέλη της ΕΕ έχουν εξαντλήσει τα αποθέματά τους παρέχοντας βοήθεια στην Ουκρανία. Αλλά ήταν η σωστή απόφαση. Έχει να κάνει με την ασφάλειά μας, επομένως πρέπει να στραφούμε στις δικές μας δυνατότητες, στα αποθέματα και τα πυρομαχικά μας για να βοηθήσουμε το Κίεβο».
«Η Ουκρανία πρέπει να λάβει όλο τον στρατιωτικό εξοπλισμό που χρειάζεται για να υπερασπιστεί το έδαφός της και αυτό σημαίνει βεβαίως ανεπτυγμένα συστήματα αεράμυνας, αλλά και άλλα είδη σύγχρονου στρατιωτικού εξοπλισμού», δήλωσε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Την έμμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση στην Ουκρανία επισημαίνει η Ρωσία.
«Έμμεσα, το ΝΑΤΟ συμμετέχει στη σύγκρουση, αν και τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον τονίζουν ότι δεν πρόκειται να γίνουν μέρος στη σύγκρουση, αλλά έχουν ήδη γίνει, αντλώντας όπλα, τεχνολογίες, πληροφορίες πληροφοριών στην Ουκρανία », δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.