ΝΑΤΟ: Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για τον περιβόητο μηχανισμό «αποκλιμάκωσης κρίσεων»

Ενόψει της έναρξης των «διερευνητικών» συζητήσεων για τις επικίνδυνες διευθετήσεις στην περιοχή, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν για τον περιβόητο μηχανισμό «αποκλιμάκωσης κρίσεων».

Μετά από τουλάχιστον 6 γύρους συναντήσεων των στρατιωτικών αντιπροσώπων των δύο χωρών, φαίνεται ότι υπό την επίβλεψη του προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της λυκοσυμμαχίας, Βρετανού πτέραρχου Στ. Πιτς, κατέληξαν σε ένα κείμενο προς διαμόρφωση αυτού του μηχανισμού.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, ο μηχανισμός προβλέπει απευθείας επικοινωνίες μέσα από ΝΑΤΟικά κανάλια για «επίλυση» κρίσεων σε αέρα και θάλασσα. Επί της ουσίας, υπό ΝΑΤΟική σκέπη η τουρκική αστική τάξη θα αξιοποιήσει και αυτό το πεδίο προκειμένου να προωθήσει και έτσι θέσεις της, με έγκριση και υπογραφή και της ελληνικής κυβέρνησης.

Το ΝΑΤΟ αναφέρει στην ανακοίνωσή του:

«Μετά από μια σειρά τεχνικών συναντήσεων μεταξύ των Στρατιωτικών Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Τουρκίας στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ιδρύθηκε την Πέμπτη (1 Οκτωβρίου 2020) ένας διμερής στρατιωτικός μηχανισμός αποσυμπίεσης. Ο μηχανισμός έχει σχεδιαστεί για τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ανοιχτής γραμμής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, για τη διευκόλυνση της αποσυμπίεσης στη θάλασσα ή στον αέρα.

Οι τεχνικές συνομιλίες αποσυμπίεσης, οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές Σεπτεμβρίου, ξεκίνησαν από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μετά από υψηλού επιπέδου επαφές με την Ελλάδα και την Τουρκία.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε: “Χαιρετίζω τη δημιουργία ενός στρατιωτικού μηχανισμού αποσυμπίεσης, που επιτυγχάνεται μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Ελλάδας και της Τουρκίας, που εκτιμούν και οι δύο Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ. Αυτός ο μηχανισμός ασφάλειας μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία του χώρου για διπλωματικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υποκείμενης διαφοράς και είμαστε έτοιμοι να την αναπτύξουμε περαιτέρω. Θα παραμείνω σε στενή επαφή και με τους δύο συμμάχους”.

Η στρατιωτική αποσυμπίεση μεταξύ των συμμάχων είναι ένας ρόλος που έπαιξε το ΝΑΤΟ στο παρελθόν. Στη δεκαετία του 1990, το ΝΑΤΟ βοήθησε στη δημιουργία παρόμοιου μηχανισμού στην περιοχή, ο οποίος ήταν αποτελεσματικός στη μείωση των εντάσεων και στην παροχή ευρύτερων διπλωματικών συνομιλιών».

Δείτε ακόμα...