ΝΑΤΟ: Εμπόδιο στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ο κορονοϊός

Στόλτενμπεργκ-ΝΑΤΟ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ / Πηγή: Eurokinissi

Ο Οργανισμός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου κατάφερε να προσαρμοστεί στο κλίμα που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού και συνεχίζει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση της ασφάλειας, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ μετά από τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο κορονοϊός έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια του ΝΑΤΟ καθώς τον Μάρτιο είχε προγραμματιστεί η στρατιωτική άσκηση Defender 2020. Η άσκηση αυτή εκτιμάται πως είναι το μεγαλύτερο στρατιωτικό παιχνίδι του ΝΑΤΟ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο στην Ευρώπη.

«Το ΝΑΤΟ παραμένει πρωτίστως στρατιωτικό και πολιτικό μπλοκ, το οποίο επιδιώκει να επιτελέσει στρατηγικά καθήκοντα αν και ενισχύει τη στρατιωτική του παρουσία. Η επέκταση της συμμαχίας αποτελεί μέρος αυτής της γραμμής», δήλωσε η Έλενα Ποντομάρεβα, καθηγήτρια του Τμήματος Συγκριτικής Πολιτικής Επιστήμης στη Μόσχα Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων. “Η συμμαχία θα μπορούσε να είναι πιο ενεργή στην κατάσταση μιας επιδημιολογικής καταστροφής, αλλά δεν έχει ανθρωπιστική άποψη”, πρόσθεσε.

Όταν τα ζητήματα παγκόσμιας υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται στο επίκεντρο, ανακύπτει η ανάγκη αναδιανομής των κονδυλίων, μειώνοντας έτσι τις αμυντικές δαπάνες, επεσήμανε ο γενικός διευθυντής του ρωσικού Συμβουλίου Διεθνών Υποθέσεων (RIAC) Αντρέι Κορτόνοφ.

Είναι προφανές ότι αυτή η μείωση των κονδυλίων έχει κοστίσει στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και,όσο κι αν προσπαθούν να μην το δείξουν, έχει προκαλέσει στεναχώρια στους ηγέτες αυτής της λυκοσυμμαχίας.

Με πληροφορίες από: tass

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...