ΝΑΤΟ: Ενισχύει την ήδη ενισχυμένη αστυνόμευση στον εναέριο χώρο από τη Βαλτική μέχρι τα Βαλκάνια

Ενισχύεται, η ήδη ενισχυμένη αεροπορική παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή της Βαλτικής και των Βαλτικών χωρών. Έτσι Αμερικανικά μαχητικά έχουν προσγειωθεί στην αεροπορική βάση του Amari στην Εσθονία και άλλα της Δανίας φθάνουν αυτές τις μέρες στην βάση Siauliai της Λιθουανίας για να ενισχύσουν τις αεροπορικές δυνάμεις που είναι ήδη αναπτυγμένες εκεί για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ.

Τα μαχητικά F-16s της Δανίας πρόκειται να συνεργαστούν με τα F-16s της Πολωνίας που έχουν αναπτυχθεί εκεί από την 1η Δεκεμβρίου 2021 για να εξασφαλίσουν τον εναέριο χώρο της Βαλτικής (Baltic Air Policing (BAP)). Αντίστοιχα τα F-15s των ΗΠΑ έφθασαν ώστε να ενοποιηθούν με το ήδη αναπτυγμένο Βέλγικο αεροπορικό απόσπασμα από F-16s. Τα δυο αποσπάσματα, που ενισχύονται περεταίρω, επιχειρούν στο πλαίσιο της ενισχυμένης αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (enhanced Air Policing (eAP)). Κατά τη διάρκεια της κύριας αποστολής τους τα αεροσκάφη θα ασκούνται επίσης και σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους.

Τη συνολική αεροπορική δραστηριότητα επιβλέπει και συντονίζει το Κέντρο συνδιασμένων αεροπορικών επιχειρήσεων του Uedem (Combined Air Operations Centre Uedem (CAOC UE) και, εφόσον απαιτηθεί αναγνώριση ή και αναχαίτηση άγνωστων ιχνών, δίνει εντολή απογείωσης σε αεροσκάφη των BAP και eAP.

Ρουμανία

Απ΄ όσο έγινε γνωστό, δεν προκύπτει ενίσχυση της νατοϊκής αεροπορίας στην Ρουμανία. Πιθανώς δεν απαιτείται λόγω της παρουσίας του αεροπλανοφόρου των ΗΠΑ στην Μεσόγειο και της ΝΑΤΟϊκής άσκησης που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή του. Συνεχίζεται όμως και στη Ρουμανία η ενισχυμένη αεροπορική αστυνόμευση και προφανώς εντείνεται η σχετική εκπαιδευτική δραστηριότητα. Στο πλαίσιο αυτό νωρίτερα τον Ιανουάριο το ιταλικό απόσπασμα από Eurofighter, που ενισχύει την ΝΑΤΟϊκή ενισχυμένη αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας πραγματοποίησαν πολυθεματική εκπαίδευση με το 3rd Assault Helicopter Battalion of the 227th Aviation Regiment των ΗΠΑ στην ανατολική Ρουμανία.

Η άσκηση περιλάμβανε προσομοίωση σεναρίου για διάσωση – απαγκίστρωση πιλότου που καταρρίφθηκε σε εχθρικό έδαφος. Τέσσερα αεροσκάφη Eurofighter 2000 αναπτύχθηκαν προσδιόρισαν και ελαχιστοποίησαν κάθε απειλή, ενώ αμερικανικά ελικόπτερα προσέγγισαν την περιοχή εντόπισαν και διέσωσαν τον πιλότο. Στη συνέχεια τα αεροσκάφη συνόδευσαν τα ελικόπτερα κατά την επιστροφή προς τη βάση τους.

Μια συνεργασία όπως αυτή μεταξύ ιταλικών και αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στο Ρουμανικό έδαφος αποδεικνύει τις δυνατότητες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των νατοϊκών και από την άλλη πλευρά αποτελεί δείγμα του επιπέδου ετοιμότητας τους.

Η ενίσχυση της …ενίσχυσης

Από το 2004 όταν η Εσθονία, η Λιθουανία, και η Λετονία εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ, άλλες νατοϊκές χώρες ανέλαβαν να εξασφαλίσουν την αεροπορική αστυνόμευση την περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας στο πλαίσιο της περικύκλωσης της Ρωσίας. Αντίστοιχα, ενισχύθηκε η αεροπορική αστυνόμευση στις χώρες των Βαλκανίων με την ένταξή τους στη λυκοσυμμαχία. Στις αποστολές αυτές μετείχαν και μετέχουν αεροσκάφη της Ελλάδας αποδεικνύοντας σε τι κυρίως αποσκοπούν οι κατά καιρούς αγορές του αιώνα στρατιωτικού εξοπλισμού.

Η αποστολή για επιπλέον ενισχυμένη παρουσία μαχητικών σε όλο το μέτωπο από την Βαλτική μέχρι τη Ρουμανία είναι αποτέλεσμα της απόφασης του ΝΑΤΟ να αναπτύξει, εκτός από όλες τις άλλες στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ρωσία και αυξημένη αεροπορική αστυνόμευση μετά τα γεγονότα σε Ουκρανία και Κριμαία το 2014.

Ήδη, στο πλαίσιο της όξυνσης των τελευταίων ημερών, οι ΝΑΤΟϊκές αεροπορικές δυνάμεις ενισχύονται ακόμη περισσότερο.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...