ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία υπογράφουν σήμερα τα πρωτόκολλα ένταξης

ΝΑΤΟ

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS, η Φινλανδία και η Σουηδία ξεκίνησαν τη Δευτέρα και ολοκλήρωσαν σε έναν γύρο τις ενταξιακές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ και τα πρωτόκολλα ένταξης πρόκειται να υπογραφούν στις 5 Ιουλίου, ανέφερε το ΝΑΤΟ σε δήλωση που κυκλοφόρησε στις Βρυξέλλες.

«Η Φινλανδία και η Σουηδία ολοκλήρωσαν τις ενταξιακές συνομιλίες στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (4 Ιουλίου 2022), όπως συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής τους στη Μαδρίτη στις 28-30 Ιουνίου. Και οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν επίσημα την προθυμία και την ικανότητά τους να υλοποιήσουν τις πολιτικές, νομικές και στρατιωτικές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις της ένταξης στο ΝΑΤΟ», ανέφερε η δήλωση.

«Μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι Σύμμαχοι πρόκειται να υπογράψουν τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης για τη Φινλανδία και τη Σουηδία στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ την Τρίτη (5 Ιουλίου 2022). Τα Πρωτόκολλα Προσχώρησης θα πάνε στη συνέχεια σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ για επικύρωση, σύμφωνα με τις εθνικές τους διαδικασίες», εξήγησε.

Στις 18 Μαΐου, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Επρόκειτο να λάβουν πρόσκληση να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη, αλλά το βέτο της Τουρκίας εμπόδισε τη διαδικασία. Στις 28 Ιουνίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο, η Σουηδή πρωθυπουργός Magdalena Andersson και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διεξήγαγαν διαπραγματεύσεις στη Μαδρίτη για το θέμα. Η Τουρκία ακύρωσε το βέτο της και στη συνέχεια τα τρία μέρη υπέγραψαν μνημόνιο που άνοιξε το δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε αντάλλαγμα, η απαγόρευση πώλησης όπλων στην Άγκυρα άρθηκε και τα κόμματα δεσμεύτηκαν να πολεμήσουν την τρομοκρατία. Το γραφείο του Ερντογάν δήλωσε στο TASS ότι η Τουρκία θεωρεί το υπογεγραμμένο έγγραφο ως το αποτέλεσμα που πέτυχαν η Σουηδία και η Φινλανδία που τους επέτρεψε να ενταχθούν στη συμμαχία.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...