ΝΑΤΟ: Η Γαλλία τίθεται επικεφαλής της «Διακλαδικής Δύναμης επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» (VJTF)

Γαλλικός Στρατός- ΝΑΤΟ

Από την 1η Ιανουαρίου και για όλο το 2022 η Γαλλία τέθηκε επικεφαλής της ΝΑΤΟϊκής «Διακλαδικής Δύναμης επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF).

Η VJTF είναι το τμήμα της «Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ» (NRF) με την υψηλότερη ετοιμότητα. Η VJTF συνήθως περιλαμβάνει μια ταξιαρχία περίπου 5.000 χερσαίας δύναμης, συν τα στοιχεία ναυτικού, αεροπορίας και ειδικών δυνάμεων.  Τα αρχικά τμήματά της μπορεί να αναπτυχθούν σε 2-3 μέρες, για να ακολουθήσουν άλλες μονάδες της NRF που μπορεί να φθάσουν συνολικά και τις 40.000.

Συγκεκριμένα το 2022 την τακτική διοίκηση της VJTF θα έχει το Ταχείας Ανάπτυξης Σώμα Στρατού της Γαλλίας στη Λιλ (ΝΑΤΟ Rapid Deployable Corps France – NRDCFR). Το γαλλικό ΣΣ είναι, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αντίστοιχο με το πρώην Γ’ ΣΣ που διατίθεται επίσης ως NRDCGR. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η VJTF θα αποτελείται από μια πολυεθνική δύναμη «αρκετών χιλιάδων». Τον πυρήνα της θα αποτελεί μια Γαλλογερμανική ταξιαρχία 3.500 στρατιωτικών, αποτελούμενη από το «1st Infantry Regiment» και το «3rd Hussar Regiment».

Στην σχετική ανακοίνωση του ΝΑΤΟ σημειώνεται ότι «η γαλλογερμανική ταξιαρχία υπογραμμίζει τους δυνατούς δεσμούς μεταξύ των δυο ΝΑΤΟϊκών συμμάχων Γαλλίας και Γερμανίας». Ο δε ΓΓ της λυκοσυμμαχίας είπε ότι η Γαλλική ηγεσία της VJTF καταδεικνύει «δέσμευση και δυνατότητες» και ότι «σε μια χρονική περίοδο με απρόβλεπτες προκλήσεις ασφαλείας» το ΝΑΤΟ ξεκαθαρίζει ότι «στεκόμαστε μαζί να αμυνθούμε και να προστατέψουμε όλους του συμμάχους».

Άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Πολωνία πρόκειται να συνεισφέρουν επίσης στρατιωτικές μονάδες για την VJTF το 2022 επιπλέον της Γαλλογερμανικής ταξιαρχίας. Ως επικεφαλής χώρα, η Γαλλία αντικαθιστά την Τουρκία που είχε τα αντίστοιχα καθήκοντα για το 2021, ενώ η Γερμανία έχει προγραμματιστεί να αναλάβει το 2023. Ετοιμότητα να αναλάβει τον επιχειρησιακό έλεγχο της VJTF για το 2022 θα έχει η «Διοίκηση Διακλαδικών Δυνάμεων» (Joint Force Commands – JFCs) από το Μπρούνσουμ της Ολλανδίας (Joint Force HQ Brunsum – JFCBS ), με εναλλακτική την αντίστοιχη της Νάπολης της Ιταλίας (JFCNP).

Υπενθυμίζεται ότι η NRF ξεκίνησε το 2002 και το 2014 μετά τα γεγονότα της Ουκρανίας – Κριμαίας δημιουργήθηκε η VJTF. Σε περίπτωση που απαιτηθεί ενεργοποίηση της NRF αναλαμβάνει η μια από τις δυο πιο πάνω JFCs που είναι σε ετοιμότητα με την άλλη ως εναλλακτική. Σε δεύτερο χρόνο την διοίκηση αναλαμβάνει η JFC που θα αποφασίσει ο SACEUR ανάλογα με τις απαιτήσεις. Σημειώνεται ότι και δυο JFCs είναι αξιολογημένες για τα καθήκοντα αυτά, ενώ η JFCBS  προβλέπεται να επαναξιολογηθεί το 2024. Υπό τον έλεγχο, της κάθε φορά εναλλακτικής JFC εκπαιδεύονται κάθε χρόνο οι δυνάμεις που θα αποτελέσουν την NRF του επομένου έτους. Οι δυνάμεις διαφόρων χωρών που προβλέπεται να αποτελέσουν την NRF 22 θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται και κατά τη διάρκεια του 2022 στις ασκήσεις BRILLIANT JUMP 22 και COLD RESPONSE 22. Οι ακριβείς αυτές στρατιωτικές δυνάμεις δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη από ποιες χώρες μέλη θα διατεθούν.

Από ελληνικής πλευράς

Το συμπέρασμα από τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις, είναι ότι:

  1. Δεν προβλέπεται εμπλοκή του NRDC GR στην «Διακλαδική Δύναμη επιχειρήσεων Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας» (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF) για τα έτη 2022 και 2023.
  2. Δεν είναι όμως γνωστό αν το NRDC GR έχει προγραμματιστεί σε τυχόν ενεργοποίηση της NRF είτε του 2022 είτε των επομένων ετών.
  3. Δεν προβλέπεται συμμετοχή ελληνικών χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων στην VJTF το 2022.
  4. Δεν έχει γίνει γνωστό ποιες ελληνικές χερσαίες μονάδες έχουν προγραμματιστεί για συμμετοχή NRF είτε του 2022 είτε των επομένων ετών.

Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της VJTF και NRF ενεργοποιούνται και οι Μόνιμες ναυτικές ομάδες κρούσεως και αντιναρκικών αντιμέτρων στις οποίες κατά κανόνα συμμετέχουν και ελληνικά πολεμικά πλοία. Επίσης είναι γνωστό, ότι γενικά σε περίπτωση ανάληψης πολεμικών επιχειρήσεων από το ΝRDC-GR, από ελληνικής πλευράς θα παραχωρηθούν δυνάμεις από την 71η αερομεταφερόμενη ταξιαρχία.

Ακόμα πιο έντονα, στη δεδομένη συγκυρία όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, οι κίνδυνοι από την όποια εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πέρα από τη μετατροπή ολόκληρης της χώρας σε αμερικανοΝΑΤΟϊκό ορμητήριο είναι τεράστιοι.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...