ΝΑΤΟ: Κλιμακώνονται οι πολεμικές προετοιμασίες

Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS)
Σύνοδος της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO σε επίπεδο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session – MCCS)

Χτες συνεδρίασε στις Βρυξέλλες η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο αρχηγών Άμυνας (από ελληνικής πλευράς μετείχε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος). Μετείχαν επίσης ο Αμερικανός πτέραρχος Τοντ Γουόλτερς, ανώτατος ΝΑΤΟικός διοικητής Ευρώπης (SACEUR), αλλά και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δίνοντας τις τελικές κατευθύνσεις ενόψει και της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη τον Ιούνη.

Δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου, ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής, Ολλανδός ναύαρχος Rob Bauer έβαλε ως κύριο θέμα την «προσαρμογή», στις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, «καθώς ξεκίνησε μια νέα εποχή για το ΝΑΤΟ. Γιατί ο πόλεμος του προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία μας έφερε μπροστά σε ένα νέο στρατηγικό δίλημμα και πραγματικότητα».

«Τους τελευταίους μήνες», είπε, «το ΝΑΤΟ έδειξε ότι είναι ικανό να αλλάξει γρήγορα και αποτελεσματικά τη Δομή του. Τα θεμέλια για αυτήν την απόκριση προήλθαν από το έργο που ξεκίνησε αυτή η επιτροπή πριν από χρόνια. Μαζί με τους Στρατηγικούς Διοικητές αναπτύξαμε τη Στρατιωτική Στρατηγική του ΝΑΤΟ, ακολουθούμενη από την Αντίληψη για την Αποτροπή και Άμυνα του Ευρω-Ατλαντικού Χώρου (DDA) και το Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ (NATO Warfighting Capstone Concept – NWCC)», επιβεβαιώνοντας βασικά ότι η πολεμική προαπαρασκευή είχε ξεκινήσει καιρό πριν, στην κλιμάκωση των ανταγωνισμών για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους.

Ο Μπάουερ επιβεβαίωσε, άλλωστε, ότι «έχοντας εμπλακεί σε επιχειρήσεις αντιμετώπισης κρίσεων για περισσότερες από δύο δεκαετίες, έχουμε εφαρμόσει τη μεγαλύτερη ενίσχυση της συλλογικής μας άμυνας εδώ και μια γενιά. Και ενώ βρισκόμαστε ακόμη στη διαδικασία περαιτέρω ανάπτυξης και εφαρμογής της των σχεδίων DDA, έχουμε ήδη και γρήγορα δοκιμάσει με επιτυχία την DDA», την οποία ανέπτυξαν και περαιτέρω με εισηγητή τον SΑCEUR Γουόλτερς.

Σε κάθε περίπτωση, δείχνοντας ότι επιταχύνουν τα τέτοια σχέδιά τους, ο Μπάουερ είπε στους αρχηγούς: «ο χρόνος δεν είναι πλέον φίλος μας. Ο αντίπαλός μας είναι αυτός που καθορίζει το χρονοδιάγραμμα και εναπόκειται σε εμάς (…) να διασφαλίσουμε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι να προστατεύσουμε» το «συμμαχικό έδαφος». Εξ ου και έβαλαν κάτω τις τελευταίες «συμβουλές» τους προς την πολιτική ηγεσία, στη συνεδρία και με τον Στόλτενμπεργκ, ο οποίος από την πλευρά του τους ενημέρωσε για το «γεωστρατηγικό πλαίσιο» και τις προετοιμασίες για τη Σύνοδο της Μαδρίτης.

«Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειάζεται»

Ακολούθησε συνεδρία αφιερωμένη ειδικά στον πόλεμο της Ουκρανίας, με παρόντες επίσης τους αρχηγούς από Φινλανδία και Σουηδία, ενώ μέσω κυκλώματος συνδέθηκε και ο Ουκρανός. Επίσης, στην λογική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ», είχαν ξεχωριστή σύνοδο με τους «εταίρου» τους από Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Κορέα (χώρες που βλέπουν ως ανάχωμα στην Κίνα), με μετέχοντα επίσης τον πρόεδρο της αντίστοιχης Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Αυστριακό στρατηγό Robert Brieger, εστιάζοντας στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού «και πώς η συνεργασία μας ωφελεί την παγκόσμια ασφάλεια»…

Αργότερα σε δηλώσεις τους ο Μπαόυερ υπογράμμισε ότι ξεκίνησε μια νέα εποχή για το ΝΑΤΟ, έχοντας προχωρήσει ήδη στην μεγαλύτερη ενίσχυση των δυνάμεών του μέσα σε μια γενιά στην Ευρώπη. «Θα υποστηρίξουμε την Ουκρανία όσο χρειάζεται, σε συντονισμό με τους εταίρους μας και στην ΕΕ και από άλλες γωνιές του κόσμου (Ιαπωνία, Ν. Κορέα κλπ)», πρόσθεσε.

Ο Γουόλτερς απέφυγε να διευκρινίσει αν πάνε σε μόνιμη στάθμευση ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Σουηδία και Φινλανδία, αλλά έκανε σαφές ότι θα έχουν μια σειρά μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις, όπερ σημαίνει μετακίνηση εκεί σημαντικού μεγέθους δυνάμεων. Επίσης, έκανε σαφές ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει τη ναυτική του παρουσία στη Μαύρη Θάλασσα προς διασφάλιση της «ελευθερίας και ασφάλειας της ναυσιπλοΐας».

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...