ΝΑΤΟ: Να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
Φώτο Αρχείου / Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ

Την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια απαίτησε χτες ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ η περιοχή σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από τη Μόσχα.

Ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε «ανησυχίες» για τους κινδύνους που ενέχει η ρωσική κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και τις τελευταίες βδομάδες έχουν ενταθεί οι μάχες κοντά και γύρω από αυτό.

Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη να επιθεωρήσει τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA), κάτι που απαιτεί να έρθουν σε συμφωνία Μόσχα και Κίεβο ώστε να διασφαλιστεί ότι η αποστολή θα φτάσει εκεί με ασφάλεια.

Ο σταθμός κατελήφθη στις αρχές Μάρτη από τα ρωσικά στρατεύματα. Από τις αρχές Αυγούστου, στο πλαίσιο των επιθέσεων της Ουκρανίας στον νότο, Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για τους βομβαρδισμούς. Σε μία περίπτωση βλήματα έπεσαν κοντά σε ένα κτίριο αποθήκευσης ραδιενεργών υλικών, και σε μια άλλη οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν την αυτόματη διακοπή ενός αντιδραστήρα.

Στο μεταξύ, χτες η ουκρανική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας «Energoatom» κατήγγειλε μια «άνευ προηγουμένου» κυβερνοεπίθεση «από το ρωσικό έδαφος» στον ιστότοπό της, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει διακοπεί η πρόσβαση σε αυτόν.

Η αστυνομία της Ζαπορίζια ανακοίνωσε χτες ότι συνέλαβε δύο υπαλλήλους του πυρηνικού σταθμού, διότι κατεύθυναν το πυροβολικό της Ουκρανίας για να πραγματοποιεί χτυπήματα.

Επίσης οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδιζαν χτες έντονα την Ενεργκοντάρ, την πόλη όπου βρίσκεται ο σταθμός, ανακοίνωσε η φιλορωσική στρατιωτικοπολιτική διοίκηση της πόλης.

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...