ΝΑΤΟ: Νέες αποστολές όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συζητάει η Ομάδα Επαφής

Από συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία»

Η καθοδηγούμενη από τους Αμερικανούς «Ομάδα Επαφής» συνεδριάζει αύριο στις Βρυξέλλες με στόχο την εξασφάλιση νέων αποστολών με όπλα, πυρομαχικά και οπλικά συστήματα, στην Ουκρανία. Η μακροπρόθεσμη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου και ο μετασχηματισμός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων στα ΝΑΤΟικά πρότυπα βρίσκεται στο επίκεντρο των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Αμέσως μετά την συνεδρίαση της «Ομάδας Επαφής» θα πραγματοποιηθεί και η διήμερη Σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, παρουσία και του Ουκρανού υπουργού ΑλεξίιΡέζνικοφ, όπου αναμένεται να τεθεί επιτακτικά η αποστολή περισσότερων όπλων στο Κίεβο, με την συζήτηση να εστιάζει κύρια στην αποστολή αρμάτων Leopard, από χώρες με μεγάλο απόθεμα, δηλαδή κυρίως από Ελλάδα, Τσεχία, Ουγγαρία και Νορβηγία, σύμφωνα με «διαρροές». 

Δεν είναι τυχαίο ότι στο περιθώριο της Συνόδου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Γερμανό ομόλογό του, Μπόρις Πιστόριους. Το «παζάρι» βέβαια θα τραβήξει, λένε αρμόδιες πηγές, δείχνοντας και προς την 59η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, που θα διεξαχθεί 17 ως 19 Φλεβάρη.

Σε κάθε περίπτωση, δίνοντας την ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν «σε μια σημαντική στιγμή για τη διατλαντική ασφάλεια. Θα λάβουμε αποφάσεις για την ενίσχυση της αποτροπής και της άμυνας του ΝΑΤΟ», «θα ενισχύσουμε και θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας προς την Ουκρανία». Σημείωσε, δε, ότι πρέπει «να συνεχίσουμε να παρέχουμε στην Ουκρανία ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει».

«Είναι σαφές ότι βρισκόμαστε σε έναν αγώνα επιμελητειακής υποστήριξης. Βασικές δυνατότητες όπως πυρομαχικά, καύσιμα και ανταλλακτικά πρέπει να φτάσουν στην Ουκρανία προτού η Ρωσία μπορέσει να πάρει την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε, δίνοντας το στίγμα των αποφάσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρέτισε τις ανακοινώσεις κρατών μελών για παραδόσεις αρμάτων, βαρέος οπλισμού και παροχή εκπαίδευσης στους Ουκρανούς. «Και ανυπομονώ για περαιτέρω παραδόσεις», είπε, διαβεβαιώνοντας ξανά ότι «το ΝΑΤΟ στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Για όσο χρόνο χρειαστεί». Σημειωτέον δεν απέκλεισε την παραχώρηση μαχητικών αεροσκαφών στους Ουκρανούς, άλλο ένα θέμα που αναμένει ότι θα «εξεταστεί» αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί θα επικεντρωθούν επίσης σε τρόπους αύξησης της παραγωγής πολεμοφοδίων για αναπλήρωση των αποθεμάτων. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία καταναλώνει τεράστια ποσότητα πυρομαχικών και εξαντλεί τα αποθέματα των Συμμάχων. Ο τρέχων ρυθμός κατανάλωσης για πυρομαχικά της Ουκρανίας είναι πολλές φορές υψηλότερος από τον τρέχοντα ρυθμό παραγωγής μας. Αυτό θέτει σε πίεση τις αμυντικές μας βιομηχανίες. Για παράδειγμα, ο χρόνος αναμονής για πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος έχει αυξηθεί από 12 σε 28 μήνες. Οι παραγγελίες που γίνονται σήμερα θα παραδίδονται μόνο δυόμισι χρόνια αργότερα. Πρέπει λοιπόν να αυξήσουμε την παραγωγή. Και να επενδύσουμε στην παραγωγική μας ικανότητα», είπε ο Στόλτενμπεργκ, χαρακτηρίζοντάς το «απαραίτητο για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία, προστατεύοντας παράλληλα κάθε εκατοστό συμμαχικού εδάφους».

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...